Na początku choroby najlepiej sięgać po: biały ryż, kleik ryżowy, biszkopty, pieczywo pszenne, drobne makarony, a także gotowane: marchew, jabłka, banany. Ogólnie warto sięgać po banany, jako że są bogatym źródłem potasu, którego traci się bardzo dużo w czasie biegunek. porady zdrowotne w mąka pszenna razowa
pszennej
-
- DietaDieta lekkostrawna
Na czym polega lekkostrawna dieta, jak działa na organizm?
autor Leszek Krupaautor Leszek Krupa 2 minuty czytaniaZ produktów zbożowych i skrobiowych, w diecie lekkostrawnej można spożywać płatki owsiane, pszenne, ryż, płatki kukurydziane, pszenne, żytnie, używać można też mąkę. Określone wymagania są też co do pieczywa….Dopuszczalne jest spożywanie chleba pszennego, razowego, typu Graham, grzanek, ciasta drożdżowego, biszkoptów, keksów, pierników. Większe ograniczenia są co do słodyczy, które najczęściej są źródłem tłuszczu. W diecie lekkostrawnej można spożywać marmoladę, miód pszczeli, galaretki.
- DietaDieta lekkostrawna
Na czym polega dieta lekkostrawna? Przykłady lekkostrawnych dań
autor Lilianna Bauerautor Lilianna Bauer 3 minuty czytaniaW jadłospisie powinny znaleźć się wędliny, chude mięsa, pieczywo pszenne, chude produkty mleczne, drobne makarony oraz biały ryż. Poleca się także wykorzystywanie takich dodatków jak oleje roślinne, oliwy z oliwek i masła.
- DietaDieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna — co jeść?
autor Leszek Krupaautor Leszek Krupa 3 minuty czytaniaZ produktów zbożowych zalecane jest spożywanie płatków owsianych, pszennych, kukurydzianych, grysiku, ryżu, makaronów, kiełków soi i kukurydzy. Stosujący dietę lekkostrawną mogą jeść chleb pszenny, sucharki, chleb razowy i mieszany, ciasta drożdżowe, biszkopty, pierniki i kajzerki.
- Produkty spożywczeZdrowe jedzenie
Mąka żytnia czy pszenna? Która lepsza?
autor Lilianna Bauerautor Lilianna Bauer 3 minuty czytaniaMąka pszenna – charakterystyka Mąka żytnia – charakterystyka Co oznacza typ mąki? Która mąka jest zdrowsza – pszenna czy żytnia? Mąka pszenna – charakterystyka Najpowszechniej wykorzystywaną mąką w produkcji spożywczej jest oczywiście mąka pszenna….To sprawia, że ciemna odmiana mąki pszennej, razowej typu 2000 ma zdecydowanie więcej zdrowych składników odżywczych niż mąka pszenna jasna typu 450, zwana też mąką białą.
- Choroby, bólDieta
Dieta cukrzycowa co wolno a co nie? Produkty zakazane
autor Lilianna Bauerautor Lilianna Bauer 3 minuty czytaniaNie jest zalecane także pieczywo pszenne i rozgotowane: ryż, kasza oraz warzywa. Trzeba też unikać niektórych produktów mlecznych jak sery, śmietany i tłuste mleko, masło. W przypadku mięsa cukrzycy powinni zrezygnować z baraniny, wieprzowiny oraz kaczek.