Dieta lekkostrawna najczęściej stosowana jest po operacjach lub w chorobach układu pokarmowego. Ma ona na celu odciążenie żołądka przez spożywanie określonych produktów i wyeliminowanie żywności z wysoką zawartością tłuszczu. Jakie są najważniejsze zasady diety lekkostrawnej, komu jest zalecana i co powinno się wtedy spożywać?

Wskazania do diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna zalecana jest przy chorobach żołądka, wątroby, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych oraz trzustki. Stosuje się ją również u chorych mających wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dieta lekkostrawna jest także zalecana po operacjach, nie tylko tych na układzie pokarmowym.

Podane śniadanie

Zasady diety lekkostrawnej

Założeniem diety lekkostrawnej jest ograniczenie tłuszczu. Najczęściej odbywa się to przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia węglowodanów. Osoby, które stosują taką dietę, powinny zapamiętać regułę 5 posiłków dziennie. Regularność jest w tym przypadku bardzo istotna. Posiłki nie mogą być obfite, ale mają być spożywane częściej.

Najważniejsze w diecie lekkostrawnej jest przygotowywanie posiłków. Konieczne jest wyeliminowanie smażonych potraw. Posiłki należy przygotowywać poprzez gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie lub duszenie bez tłuszczu. Wszelkie inne formy i dodawanie tłuszczu są wykluczone.

W diecie lekkostrawnej należy zachować sugerowane proporcje składników odżywczych. Całodzienna dieta powinna zawierać od 65 do 90 g białka, od 40 do 50 g tłuszczu i ok. 345 g węglowodanów. Ograniczyć należy zawartość błonnika do 25 g. Warto przy tym zadbać o spożywanie produktów zawierających sporo witaminy C i E.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

Dieta lekkostrawna przypomina dietę wątrobową pod względem zalecanych produktów. Wśród dozwolonych produktów wymienia się niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślankę, chude twarogi i kefiry. Z produktów zbożowych zalecane jest spożywanie płatków owsianych, pszennych, kukurydzianych, grysiku, ryżu, makaronów, kiełków soi i kukurydzy. Stosujący dietę lekkostrawną mogą jeść chleb pszenny, sucharki, chleb razowy i mieszany, ciasta drożdżowe, biszkopty, pierniki i kajzerki.

Jeżeli chodzi o owoce, niektóre można spożywać, ale tylko obrane. Mowa głównie o jabłkach i gruszkach. Wolno jeść również pomarańcze, mandarynki, truskawki, maliny, brzoskwinie i morele. Z warzyw zalecane są marchewki, ziemniaki, szpinak, szparagi, buraki, selery, pomidory, ogórki, pieczarki, sałaty i cukinie.

Jeżeli natomiast chodzi o mięso, zaleca się spożywanie potraw z kurczaka, indyka, wołowiny, cielęciny, kaczki i królika. Z ryb należy wybierać okonie, pstrągi, dorsze, sole i sandacze.

Czego unikać w diecie lekkostrawnej?

Unikać należy przede wszystkim produktów o wysokiej zawartości tłuszczu. Należy więc wyeliminować z diety tłuste sery, torty, ciasta francuskie, krakersy, bułki maślane, serniki, pączki czy naleśniki. Lepiej zrezygnować ze słodyczy, śliwek, porzeczek, agrestu, orzechów i migdałów. Niewskazana jest również można kawa, napoje gazowane i alkohol. Stosujący dietę lekkostrawną powinni unikać także tłustego mięsa wołowego, mięsa baraniego, tłustego drobiu, tłustych wędlin, karpi, śledzi, makreli i łososi.