Gastroskopia nie należy do przyjemnych badań, jednak pozwala dokładnie ocenić stan układu pokarmowego i zdiagnozować wiele chorób w obrębie żołądka czy dwunastnicy. Jaką dietę stosować po zabiegu gastroskopii? Czego nie spożywać, aby uniknąć przykrych dolegliwości?

Co to jest gastroskopia i na czym polega przygotowanie do gastroskopii?

Gastroskopia polega na wprowadzeniu przez gardło i przełyk endoskopu wyposażonego w kamerkę i światło. Dzięki temu lekarz jest w stanie ocenić stan żołądka i dwunastnicy pacjenta oraz, jeśli zajdzie taka potrzeba, pobrać wycinek do analizy.

Pamiętaj, aby nic nie jeść przed zabiegiem gastroskopii. Na badanie w godzinach porannych, powinieneś przyjść na czczo. Natomiast kiedy gastroskopia będzie wykonywana po południu, nie jedz ani nie pij najlepiej 6 godzin przed zabiegiem. Dzięki temu Twój układ trawienny oczyści się z resztek zalegającego pokarmu.

Nie pal papierosów i nie żuj gumy, które mogą powodować nadmierne wydzielanie śliny. Nie zapomnij powiadomić lekarza o przyjmowanych lekach — zwłaszcza tych, które obniżają krzepliwość krwi.

Co jeść po gastroskopii?

Po wykonaniu gastroskopii błona śluzowa w przełyku oraz żołądku są podrażnione, co powoduje uczucie dyskomfort. Ponadto do 2 godzin po zabiegu wciąż działa znieczulenie, dlatego w tym czasie najlepiej powstrzymać się przed przyjmowaniem jakichkolwiek pokarmów. Dzięki temu unikniesz zachłyśnięcia, ponieważ podanie podczas zabiegu znieczulającej lidokainy sprawia, że możesz mieć problemy z przełykaniem.

Co można jeść po gastroskopii? Postaw na lekkostrawny posiłek, który nie obciąży Twojego układu pokarmowego. Na pewno łatwiej będzie Ci przyjąć jedzenie o płynnej konsystencji niż takie w stałej postaci. Możesz przygotować sobie koktajl z warzyw, który zaspokoi uczucie głodu i dostarczy niezbędnych witamin. Po gastroskopii pewnie będziesz odczuwać dyskomfort podczas przełykania, dlatego unikaj gorących napojów — takich jak kawa czy herbata — które nasilą ból.

Dieta po gastroskopii z wycinkami

Jedzenie po gastroskopii powinno być przyjmowane w małych porcjach. Jedz bardzo powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Najlepszym wyborem jest posiłek składający się z drobnej kaszy, makaronu lub ryżu, gotowanych i przetartych warzyw (takich jak marchewka, pietruszka czy szpinak), a także delikatnego mięsa (kurczaka lub indyka). Możesz także zjeść jajko na miękko albo drobne płatki zbożowe.

Unikaj smażonych i tłustych pokarmów. Pamiętaj, by potrawy nie były mocno przyprawione — pikantne, bardzo kwaśne lub słone jedzenie może podrażniać przełyk i żołądek. Uważaj także na produkty, które mogą powodować wzdęcia — takie jak np. napoje gazowane, rośliny strączkowe, kalafior, brokuły czy mleko krowie. Mogą one dodatkowo powodować nieprzyjemne uczucie w żołądku.

Po gastroskopii powstrzymaj się przed spożywaniem alkoholu i paleniem tytoniu. Pamiętaj także o stosowaniu się do zaleceń i wskazówek, które przekaże Ci lekarz.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *