Dieta lekkostrawna jest bardzo popularna, szczególnie u osób, które zmagają się z różnego rodzaju schorzeniami wątroby, pęcherzyka żółciowego, trzustki i jelit. Charakteryzuje się przede wszystkim ograniczeniem tłuszczu, ale nie tylko. Takich produktów, które są niewskazane, jest więcej. Co warto wiedzieć o diecie lekkostrawnej? Na czym ona polega i jak działa na organizm?

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna polega na spożywaniu produktów i potraw o ograniczonej zawartości tłuszczu. Zamiast tego zwiększa się w niej ilość węglowodanów. Kluczowa dla tej diety jest regularność. Osoby, które ją stosują, powinny jeść posiłki o określonych porach, najlepiej 5x dziennie. Nie można też przesadzać z obfitością tych potraw. Jeżeli chodzi o sam sposób przygotowania potraw, niewskazane jest oczywiście smażenie. Zamiast tego powinno się gotować na parze, piec w folii, dusić, ale bez smażenia. Ograniczyć należy też produkty zawierające wysoką zawartość błonnika. Co ważne, całkowicie zakazane jest spożywanie alkoholu. Dieta lekkostrawna ma nie obciążać układu pokarmowego, dlatego stosowana jest w określonych schorzeniach i po operacjach lub zatruciach.

Warzywa na kanapce

Produkty wskazane w diecie lekkostrawnej

Jeżeli chodzi o produkty mleczne, dopuszczalne jest mleko odtłuszczone, maślanka, odtłuszczone jogurty, chude twarogi i sery. Z produktów zbożowych i skrobiowych, w diecie lekkostrawnej można spożywać płatki owsiane, pszenne, ryż, płatki kukurydziane, pszenne, żytnie, używać można też mąkę. Określone wymagania są też co do pieczywa. Dopuszczalne jest spożywanie chleba pszennego, razowego, typu Graham, grzanek, ciasta drożdżowego, biszkoptów, keksów, pierników. Większe ograniczenia są co do słodyczy, które najczęściej są źródłem tłuszczu. W diecie lekkostrawnej można spożywać marmoladę, miód pszczeli, galaretki. Jeżeli natomiast chodzi o owoce, zaleca się jeść obrane jabłka i gruszki, cytrusy, brzoskwinie, melony, truskawki, morele i kiwi.

Z mięs, w diecie lekkostrawnej można przygotowywać posiłki z cielęciny, chudej wołowiny, kurczaka, indyka, bażanta, królika, zająca, sarny czy jelenia. Nie zaszkodzi spożywanie takich wędlin jak chuda szynka, peklowane mięso, drób w galarecie czy zimna pieczeń. Jeżeli chodzi o ryby, bez obaw można jeść dorsza, okonia, flądrę, solę, pstrąga, tuńczyka, sandacza czy mintaja.

A jakie można jeść warzywa w diecie lekkostrawnej? Tu wybór jest ogromny. Można spożywać ziemniaki, marchewki, szparagi, pieczarki, sałatę, pomidory, ogórki, rzodkiew, buraki, selera, kapustę kiszoną.

Produkty, których należy unikać w diecie lekkostrawnej

Niewskazane jest przede wszystkim to, co ma wysoką zawartość tłuszczu, ale i błonnika. Chodzi więc o tłuste sery, orzechy, migdały, torty, ciasta francuskie, wypieki przygotowywane na głębokim tłuszczu, cukierki, czekolady, praliny. Unikać trzeba również śliwek, agrestu, porzeczek, cebuli, białej i czerwonej kapusty, kalafiora, grochu, fasoli. Źle może wpłynąć jedzenie tłustego mięsa, w tym wołowego i baraniego. To samo dotyczy tłustych i wędzonych kiełbas, pasztetów, salami, parówek. Nie są też wskazane niektóre ryby, jak karp, węgorz, makrela, łosoś czy halibut. Absolutnie zakazane jest picie alkoholu w każdej postaci, ponieważ może on doprowadzić do zaostrzenia schorzeń układu pokarmowego.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *