Cukrzyca to choroba metaboliczna, na którą zapada coraz więcej osób. Z badań wynika, że odsetek chorych na cukrzyce systematycznie rośnie, szczególnie w krajach rozwijających się, a wiele osób jest niezdiagnozowanych. Z tego też powodu, bardzo istotne jest, aby zadbać o właściwą dietę. Co można jeść przy cukrzycy, a czego lepiej unikać?

Dieta cukrzycowa – po co?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, która objawia się zwiększonym poziomem glukozy we krwi. Odpowiada za to nieprawidłowo działająca trzustka, której komórki niewłaściwie wytwarzają insulinę (nadmierne wydzielanie lub zaprzestanie wydzielania), co zaburza działanie organizmu, doprowadzając do niewydolności wielu narządów. Aby nie dopuścić do rozwoju choroby i wyniszczenia ciała, bardzo istotna jest właściwa dieta oraz aktywność fizyczna. Najczęściej dotyczy to przede wszystkim cukrzycy typu 2, która dodatkowo wiąże się z nadwagą. Odpowiednia dieta pozwala więc zarówno zachować właściwą masę ciała, jak i prawidłowy poziom glukozy we krwi. Dlatego też należy mieć świadomość, co jeść, a czego nie jeść przy cukrzycy.

galaretka w cukrze

Co jeść mając cukrzycę?

Dieta cukrzycowa wbrew pozorom nie jest bardzo restrykcyjna i mocno eliminacyjna, jak niektórzy sądzą. Oczywiście, trzeba uważać na to, co się je, ale zachowując odpowiedni umiar, prawie wszystko jest dozwolone. Co jednak powinno się spożywać przede wszystkim, mając cukrzycę? Do diety warto włączyć warzywa (pomidory, sałata, ogórki, kalafior, kapusta, szparagi), a także owoce (jagody, truskawki, kiwi, brzoskwinie, cytrusy) oraz produkty pełnoziarniste (kasze, pieczywo razowe). Powinno się też sięgać po dania z ryb morskich, które bogate są w kwasy omega-3 i omega-6, a także po orzechy i nasiona. Dieta musi być zbilansowana i szczególnie ważne jest, by była bogata w witaminę D.

Jeżeli chodzi o mięso, najlepiej sięgać po te, które ma jak najmniej tłuszczu. Można więc jeść cielęcinę, indyka, kurczaka, szynkę wołową, a także takie ryby jak pstrąg, dorsz czy szczupak. W przypadku olejów roślinnych właściwymi produktami będzie oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy, a z tłuszczów – tylko te roślinne.

Czego nie jeść przy cukrzycy?

Z rozpiski wyżej wynika, że na diecie cukrzycowej można jeść wiele produktów, to jednak nie oznacza, że wszystko będzie odpowiednie dla takich osób. Czego diabetycy powinni zdecydowanie unikać? Przede wszystkim produktów z dużą ilością cukru o wysokim indeksie glikemicznym. Zalicza się do tego choćby takie owoce jak: winogrona, banany i owoce suszone. Zdecydowanie trzeba też unikać słodkich soków i napojów, dżemów, miodów i słonych wędlin. Nie jest zalecane także pieczywo pszenne i rozgotowane: ryż, kasza oraz warzywa. Trzeba też unikać niektórych produktów mlecznych jak sery, śmietany i tłuste mleko, masło. W przypadku mięsa cukrzycy powinni zrezygnować z baraniny, wieprzowiny oraz kaczek.

Dieta na cukrzycę – jak przygotować posiłki?

Lista produktów niewskazanych jest też, jak widać, bardzo szeroka. Niektóre z nich powinno się definitywnie unikać, inne odkładnie przeliczyć przed spożyciem. Każdy z nich jednak ma niekorzystny wpływ na organizm diabetyka, dlatego trzeba mieć to na uwadze, gdy przygotowujemy posiłki. Nie jest to proste, dlatego tak ważne jest nie tylko odpowiednie zdiagnozowanie choroby, ale i wiedza na temat tego, co można, a czego nie można jeść, mając cukrzycę.

Najlepiej, jeżeli kwestie te przedyskutuje się z lekarzem. Na postawie naszych badań oraz przyjmowanych leków będzie on w stanie określić, co będzie dla nas najzdrowsze – wypisze listę produktów zalecanych i zakazanych, a także doradzi, jak powinien wyglądać nasz tryb życia, aby uniknąć powikłań cukrzycowych i rozwoju choroby.