Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bez niepotrzebnego obciążania układu pokarmowego. Tak przynajmniej wygląda to w największym skrócie. Czym właściwie jest dieta lekkostrawna i na czym polega? Które dania zalicza się do tego typu diety?
Czym jest dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna zaliczana jest do rodzaju diet leczniczych, choć często traktowana jest także jako odmiana odżywiania podstawowego. Stosowana jest zarówno w przypadku osób chorych, jak i zdrowych, które chcą w ten sposób zadbać o swoje zdrowie. Podaje się ją zaraz po przyjęciu do szpitala, jak i w przypadku rozpoznania różnych chorób. Jej podstawowym założeniem jest brak obciążenia dla układu pokarmowego, co w wielu przypadkach może prowadzić do licznych dolegliwości.
Kiedy stosowana jest dieta lekkostrawna?
W przypadku diety lekkostrawnej, mamy do czynienia ze sposobem odżywiania, które stosuje się zarówno u zdrowych, jak i chorych, szczególnie w momencie, gdy dopiero jest się na etapie rozpoznawania przypadłości. W wielu przypadkach ten typ diety jest zalecany dla osób z chorobami układu pokarmowego, oddechowego, nerek, dróg moczowych i płuc. Powinni po nią sięgać także rekonwalescenci po operacjach i zabiegach chirurgicznych. Często stosowana jest także jako krótkotrwałe leczenie dla osób z problemami żołądkowymi, jak choćby zatrucie pokarmowe czy niestrawność.
Na czym polega dieta lekkostrawna?
Podstawowym założeniem diety lekkostrawnej jest dostarczenie organizmowi jak największej ilości pokarmu bogatego w składniki odżywcze, przy jednoczesnym braku obciążenia dla układu pokarmowego. Działa to mniej więcej w ten sam sposób jak dieta podstawowa, ale główną różnicą jest to, że tutaj należy bardzo uważnie dobierać produkty odżywcze, ponieważ ten typ diety zalicza się do eliminacyjnej. Oznacza to, że w tym przypadku można wymienić listę rzeczy, których jeść się nie powinno, ponieważ mogą one zaszkodzić. Dotyczy to także sposobu przyrządzania potraw.
Co jeść na diecie lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna nie różni się tak bardzo od standardowej diety. Zaleca się jednak, aby skupić się na produktach i sposobach ich przyrządzania, które najmniej będą obciążać żołądek. Zaliczają się do tego potrawy przyrządzane w folii, gotowane na parze lub w wodzie i duszone.
W jadłospisie powinny znaleźć się wędliny, chude mięsa, pieczywo pszenne, chude produkty mleczne, drobne makarony oraz biały ryż. Poleca się także wykorzystywanie takich dodatków jak oleje roślinne, oliwy z oliwek i masła. W diecie tej powinny się znaleźć także warzywa (marchew, buraki, pietruszka, pomidor), najlepiej gotowane lub rozcierane oraz owoce, szczególnie morele, jabłka i banany.
Czego nie jeść na diecie lekkostrawnej?
W diecie lekkostrawnej najważniejsze jest unikanie potraw i technik kulinarnych, które będą obciążały układ pokarmowy. Zalicza się do tego przede wszystkim żywność tłusta i smażona. Pieczenie na tłuszczu czy grillowanie także nie jest tutaj zalecane, podobnie jak stosowanie zasmażek. Lepiej unikać też produktów wzdymających, jak cebula, kapusta, kalafior, ogórki, groch, oraz gruszki śliwki czy czereśnie. Nie powinno się sięgać po tłuste mięsa, a także takie produkty jak drobne kasze, sery żółte i pasztety.
Warto pamiętać jednak o tym, że spożywane w niewielkich ilościach mogą nie zaszkodzić. Wiele będzie zależało jednak od naszego stanu zdrowia oraz dolegliwości, z jakimi się zmagamy. Dieta lekkostrawna może być modyfikowana i zdecydowanie powinna zostać dostosowana do indywidualnych potrzeb.