Miód pszczeli znany jest z wielu właściwości zdrowotnych i leczniczych. Znajduje zastosowanie w branży farmaceutycznej, kosmetycznej i kulinarnej. Miód ma nieocenione korzyści dla naszego zdrowia i urody. Jakie właściwości ma miód i jakie są jego rodzaje?
Wartości odżywcze miodu
Miód pszczeli jest kaloryczny. W porównaniu do białego cukru ma dwukrotnie więcej kalorii. Nie oznacza to jednak, że trzeba go odstawić. Miód ma bowiem dodatkowe składniki, które dobrze wpływają na nasz organizm. Mowa tu o witaminie A, PP, B, kwasie foliowym, ale i mikroelementach jak potas, magnez, wapń, fosfor, chlor czy mangan.
Właściwości zdrowotne miodu
Miód ma wiele właściwości zdrowotnych. Wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego, zapalenia krtani i gardła. Wszystko to zasługa właściwości przeciwbakteryjnych. Zazwyczaj miód stosuje się z ciepłym mlekiem lub wodą, by wzmocnić efekt. Miód polecany jest także osobom, które mają problemy z układem krążenia. Wzmacnia on serce przez zawartą acetylocholinę.
Miód leczy też wrzody żołądka, działa przeciwbiegunkowo, jest pomocny w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Dodatkowo ma właściwości uspokajające, może działać nasennie.
Miód może być stosowany także zewnętrznie. Sprzyja gojeniu się ran, oparzeń i wrzodów, zmniejsza ryzyko powstawania bliznowców. Działa przeciwzapalnie, pomaga przy bólu ścięgien, stawów i mięśni.
Miód mogą spożywać także kobiety w ciąży, chyba że stwierdzona została ciąża cukrzycowa. Niestety podczas karmienia piersią należy produkt ten odstawić, ponieważ jest on silnym alergenem.
Jakie są rodzaje miodów?
Naturalny miód pszczeli dostępny jest w kilkunastu rodzajach. Różnią się one między sobą smakiem i właściwościami. Dużą popularnością cieszy się miód akacjowy. Działa uspokajająco i wzmacnia organizm. Zalecany jest osobom, które mają problemy z układem trawiennym i moczowym.
Na serce, drogi żółciowe i wątrobę najlepszy jest miód rzepakowy. On też zalecany jest na infekcje układu oddechowego. Sprawdza się również w leczeniu oparzeń.
Miód lipowy zalecany jest w sytuacjach stresowych. Osoby, które są nerwowe i łatwo się denerwują, powinny włączyć miód z lipy do swojej diety. Jest dobry na układ nerwowy oraz układ krążenia.
Na układ moczowy najlepszy będzie miód wrzosowy. Przyda się również w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Zalecany jest także osobom, które mają stany zapalne jelit.
Sporą popularnością cieszy się w ostatnich latach miód gryczany. Działa na organizm odtruwająco, jest dobry na wątrobę. Stosować go mogą osoby, które zmagają się z miażdżycą lub mają niedokrwistość.
Jest jeszcze miód malinowy. Jest bardzo charakterystyczny, smakiem i zapachem przypomina maliny. Ma on wiele właściwości i szerokie spektrum działania. Miód malinowy działa napotnie i przeciwbakteryjnie, zalecany jest przy infekcjach układu oddechowego, obniża gorączkę. Może też być stosowany u osób z nieżytami żołądka, stanami zapalnymi jelit, niedokrwistością i miażdżycą. Miód malinowy wzmacnia odporność i jest smaczny, dlatego chętnie spożywają go również dzieci.