Czego nie jeść? Produkty szkodliwe

autor Lilianna Bauer
60 odsłon 3 minuty czytania
Burger i frytki

Dostępnych w sklepach produktów spożywczych nie brakuje, co sprawia, że sięga się także po te, które niekoniecznie są zdrowe. Wprawdzie wszystko jest dla ludzi, trzeba jednak umieć zachować umiar, a to może stanowić spory problem. Mimo wszystko ze względów zdrowotnych warto niektóre produkty szkodliwe wyrzucić ze swojej diety, tylko co się do nich zalicza?

Czego nie jeść – zasady zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywianie, to temat, który obecnie jest bardzo na czasie. Ludzie uświadamiają sobie, że powinni zacząć zwracać większą uwagę na to, co jedzą i ile jedzą. Wiele mówi się o produktach zdrowych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i dostarczają nam niezbędnych do życia składników, nieco rzadziej jednak o tym, co nam szkodzi. Na półkach sklepowych niestety można znaleźć wiele produktów, które zalicza się właśnie do tej drugiej grupy, a czego nie jeść sugeruje blog o zdrowym odżywianiu. Wiedza o tym może pomóc nam w eliminacji składników, które nam szkodzą i przyczyniają się do wielu chorób i przypadłości.

Cukier i produkty słodkie

Nie od dziś wiadome jest, że cukier to biała śmierć, a niestety w naszym życiu codziennym go nie brakuje. Cukierki, batoniki, ciasteczka, desery typu pączki, drożdżówki czy lody, a także napoje gazowane, napoje energetyczne, soki, a nawet popularne słodziki są tym, czego zdecydowanie powinno się unikać. Cukier sprawia, że szybko czujemy sytość, ale jednocześnie nie przestajemy przez to jeść. Nadmierna ilość cukru rzecz jasna sprzyja otyłości, a także rozwojowi chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca i choroby serca.

Cukierki w słoiku

Nadmierna ilość soli w diecie

Drugim problemem obok cukru jest też sól, która jest podstawowym składnikiem większości potraw, jakie zjadamy i które są dostępne na sklepowych półkach. Kupujemy żywność już z solą, a w trakcie gotowania jeszcze dodatkowo dosypujemy jej więcej. Niestety, ale nie jest to zdrowe podejście. Wśród produktów z dużą zawartością sodu wyróżnia się: wędliny, sery żółte, dania instant oraz liczne słone przekąski jak chipsy i paluszki.

Przetwory mięsne złej jakości

W naszej diecie przetwory mięsne goszczą bardzo często, niestety zawierają one całe mnóstwo szkodliwych składników, co więcej, zazwyczaj niewiele w nich prawdziwego mięsa. Zalicza się do nich parówki, pasztety, konserwy i wędliny, które najczęściej produkuje się z mięs oddzielanych mechanicznie. Zawierają one dodatki w postaci wody, stabilizatorów i substancji zagęszczających, które pełnią funkcję zapychaczy. Nadmierna ich ilość może prowadzić do chorób naczyniowo-sercowych lub nawet rozwoju nowotworu.

Fast food’y

Fast food’y nazywane są także popularnie śmieciowym jedzeniem i w tym określeniu jest mnóstwo prawdy. Są one produkowane masowo i powszechnie dostępne dla każdego, gotowane, smażone i pieczone w sposób nieprawidłowy z wykorzystaniem produktów niskiej jakości. Tym samym są niepełnowartościowe, wysokokaloryczne oraz wypełnione niezdrowymi składnikami – tłuszczem i cukrem, który szkodzi naszemu zdrowiu. Typowe jedzenie fast food’owe serwowane w restauracjach można łatwo zamienić na zdrowe potrawy wykonane w domu.

podobne treści

1 komentarz

Aga 11 października 2021 - 08:17

Warto zdać sobie sprawę z tego, że cukier uzależnia i organizm się go dopomina, jak np. kofeiny, czy nikotyny. Jeśli będziemy o tym pamiętać, to łatwiej będzie nam poskromić ochotę na słodycze. Warto też poszukać zamienników, takich jak np. ksylitol, który jest znacznie zdrowszy od zwykłego cukru.

odpowiedz

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej