Dostępnych w sklepach produktów spożywczych nie brakuje, co sprawia, że sięga się także po te, które niekoniecznie są zdrowe. Wprawdzie wszystko jest dla ludzi, trzeba jednak umieć zachować umiar, a to może stanowić spory problem. Mimo wszystko ze względów zdrowotnych warto niektóre produkty szkodliwe wyrzucić ze swojej diety, tylko co się do nich zalicza?

Czego nie jeść – zasady zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywianie, to temat, który obecnie jest bardzo na czasie. Ludzie uświadamiają sobie, że powinni zacząć zwracać większą uwagę na to, co jedzą i ile jedzą. Wiele mówi się o produktach zdrowych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i dostarczają nam niezbędnych do życia składników, nieco rzadziej jednak o tym, co nam szkodzi. Na półkach sklepowych niestety można znaleźć wiele produktów, które zalicza się właśnie do tej drugiej grupy, a czego nie jeść sugeruje blog o zdrowym odżywianiu. Wiedza o tym może pomóc nam w eliminacji składników, które nam szkodzą i przyczyniają się do wielu chorób i przypadłości.

Cukier i produkty słodkie

Nie od dziś wiadome jest, że cukier to biała śmierć, a niestety w naszym życiu codziennym go nie brakuje. Cukierki, batoniki, ciasteczka, desery typu pączki, drożdżówki czy lody, a także napoje gazowane, napoje energetyczne, soki, a nawet popularne słodziki są tym, czego zdecydowanie powinno się unikać. Cukier sprawia, że szybko czujemy sytość, ale jednocześnie nie przestajemy przez to jeść. Nadmierna ilość cukru rzecz jasna sprzyja otyłości, a także rozwojowi chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca i choroby serca.

Cukierki w słoiku

Nadmierna ilość soli w diecie

Drugim problemem obok cukru jest też sól, która jest podstawowym składnikiem większości potraw, jakie zjadamy i które są dostępne na sklepowych półkach. Kupujemy żywność już z solą, a w trakcie gotowania jeszcze dodatkowo dosypujemy jej więcej. Niestety, ale nie jest to zdrowe podejście. Wśród produktów z dużą zawartością sodu wyróżnia się: wędliny, sery żółte, dania instant oraz liczne słone przekąski jak chipsy i paluszki.

Przetwory mięsne złej jakości

W naszej diecie przetwory mięsne goszczą bardzo często, niestety zawierają one całe mnóstwo szkodliwych składników, co więcej, zazwyczaj niewiele w nich prawdziwego mięsa. Zalicza się do nich parówki, pasztety, konserwy i wędliny, które najczęściej produkuje się z mięs oddzielanych mechanicznie. Zawierają one dodatki w postaci wody, stabilizatorów i substancji zagęszczających, które pełnią funkcję zapychaczy. Nadmierna ich ilość może prowadzić do chorób naczyniowo-sercowych lub nawet rozwoju nowotworu.

Fast food’y

Fast food’y nazywane są także popularnie śmieciowym jedzeniem i w tym określeniu jest mnóstwo prawdy. Są one produkowane masowo i powszechnie dostępne dla każdego, gotowane, smażone i pieczone w sposób nieprawidłowy z wykorzystaniem produktów niskiej jakości. Tym samym są niepełnowartościowe, wysokokaloryczne oraz wypełnione niezdrowymi składnikami – tłuszczem i cukrem, który szkodzi naszemu zdrowiu. Typowe jedzenie fast food’owe serwowane w restauracjach można łatwo zamienić na zdrowe potrawy wykonane w domu.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *