Wątroba to szczególny organ w ciele człowieka, który spełnia między innymi rolę filtracyjną oraz detoksykacyjną. Tym samym może ona być szczególnie narażona na niekorzystne działanie przyjmowanych pokarmów i substancji w nich zawartych. Aby zadbać o swoją wątrobę, można stosować, tzw. dietę wątrobową, a poniżej przedstawimy, co można podczas niej jeść.
Co obciąża wątrobę?
Jako jeden z organów filtrujących, wątroba ma za zadanie uporać się z większością przyjmowanych przez nas pokarmów oraz napojów. Wśród nich znajdują się jednak te łatwe do przetrawienia i przyjęcia przez organizm, ale również tek, które sprawiają więcej problemów. Posiłki takie nazywamy ciężkostrawnymi i często mają one negatywny wpływ na działanie wątroby. Wiedząc, co jeść przy diecie lekkostrawnej, łatwiej będzie nam zachować naszą wątrobę w dobrej kondycji.
Warto wspomnieć, że oprócz jedzenia, tym co szczególnie obciąża wątrobę, jest alkohol. Przez przyjęcie tego napoju do kultury społecznej, ludzie zdają się zapominać o jego głównej charakterystyce. Nadmiar alkoholu powoduje bowiem zatrucie organizmu, a głównym organem, który przeciwdziała skutkom nadużycia, jest właśnie wątroba.
Jak odciążyć swoją wątrobę
Spożywanie ciężkostrawnych posiłków oraz alkoholu jest jednak często spotykane w wielu kulturach i właśnie dlatego warto wiedzieć, jak dbać o wątrobę. Najprostszym sposobem na odciążenie wątroby i szybką jej regenerację, jest zjedzenie warzywa krzyżowe, takie jak kapusta, brokuły, kalafior czy brukselka.
Oprócz działań doraźnych nie zaszkodzi jednak zadbać o swoją wątrobę również na dłuższą metę. Może być to szczególnie ważne, jeśli często wystawiamy się na działanie substancji niekorzystnych dla działania wątroby. Chcąc dowiedzieć się, jak zadbać o wątrobę, najlepiej udać się do lekarza lub dietetyka, z którym wspólnie łatwo będzie ustalić odpowiednią dietę wątrobową.
Co można jeść przy tzw. diecie wątrobowej?
Podstawą diety wątrobowej, jest jedzenie większej ilości lekkostrawnych posiłków, które najlepiej rozłożyć w czasie przez całą dobę. Do swojej diety wątrobowej warto włączyć produkty zbożowe, na przykład pieczywo pszenne, chude mleko, mięso drobiowe oraz warzywa, takie jak brokuły czy brukselki.
Przykładowy jadłospis przy diecie wątrobowej mógłby się więc składać z bułki pszennej z chudą wędliną na śniadanie, koktajlu owocowego za kilka godzin. W ramach obiadu dobrze mogłyby się sprawdzić gotowane pulpety drobiowe z kaszą, a następnie owsianka z tartym jabłkiem oraz zupa krem z dyni na kolację. Warto jednak pamiętać, że wszelkie tego rodzaju zmiany w diecie powinny być konsultowane ze specjalistami.
Jak widać, najlepszym sposobem na to, jak odciążyć swoją wątrobę, jest spożywanie możliwie najbardziej lekkostrawnych posiłków. Poza tym warto pamiętać, że przy diecie wątrobowej dobrze jest również ograniczyć spożycie alkoholu w każdym stężeniu, ponieważ może on wywoływać niepożądane skutki.