Kolonoskopia to jedno z badań profilaktycznych pozwalających na zweryfikowanie różnych stanów chorobowych, szczególnie w obrębie jelit. Najczęściej przeprowadza się je poprzez wprowadzenie endoskopu z kamerą do odbytnicy, aby sprawdzić stan, w jakim znajduje się ten organ wewnętrzny. Do takiego badania trzeba się jednak wcześniej przygotować. W jaki sposób?

Czym jest kolonoskopia?

Kolonoskopia to badanie, czy też raczej zabieg, w którego trakcie do odbytnicy pacjenta wprowadzane jest urządzenie endoskopu wraz z przymocowaną kamerą. Wygląda to po prostu jak długa giętka rurka, którą wprowadza lekarz. Dzięki temu możliwe jest ocenienie stanu błony śluzowej jelita grubego, a także przy zastosowaniu odpowiednich instrumentów pobranie wycinka śluzówki w celu dalszego badania. Można dzięki niemu usunąć polipy albo poszerzyć zwężenie jelitowe. Dzięki temu badaniu można także wykryć zmiany nowotworowe.

Samo badanie jest z reguły bezbolesne i w większości przypadków przeprowadza się je w narkozie, przez co pacjent nie ma świadomości tego, co się dzieje i nic nie czuje. Dodatkowo końcówka endoskopu smarowana jest specjalnym żelem znieczulającym. W przypadku zabiegu robionego bez narkozy pacjenci mogą odczuwać dyskomfort z jamie brzusznej, uczucie wzdęcia oraz rozpierania, ponieważ w celu lepszego uwidocznienia, wdmuchiwane jest powietrze.

Łóżko szpitalne

Jak przygotować się do kolonoskopii?

Przygotowanie do kolonoskopii nie jest szczególnie trudne. Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy na tydzień przed zabiegiem zmienić dietę, a do samego szpitala zgłosić się na czczo. Najczęściej konieczne jest także zażycie specjalnego preparatu przeczyszczającego, który pozwoli na oczyszczenie jelit i należy je przyjmować z wyprzedzeniem na kilkanaście godzin przed badaniem. Preparat zażywa się po rozcieńczeniu z wodą, ale i tak ma on dosyć nieprzyjemny smak. Gdy pójdzie się już do szpitala, lekarz przeprowadzi jeszcze wywiad i dopiero wówczas będzie można przeprowadzić zabieg.

Jaka dieta przed kolonoskopią?

Według zaleceń lekarzy, na 7 dni przed planowanym badaniem powinno się zmienić dietę na lekkostrawną. Należy też zrezygnować z brania preparatów z żelazem. Należy przy tym unikać potraw i produktów spożywczych, które mają pestki i ziarna, ponieważ mogą się one przykleić do jelita.

Na 2 dni przed badaniem dodatkowo należy też zrezygnować z tłustych wędlin i mięs, sałatek warzywnych, ciemnego pieczywa czy przecierów owocowych. Nie zaleca się także picia napojów gazowanych i mleka, najlepiej przy tym przejść na dietę półpłynną. Co można jeść? Najlepiej sięgać po kisiele, budynie, kleiki, ryż, makaron, chleb i gotowane mięso oraz ryby. Z powodzeniem można także pić herbatę o raz kawę i inne napoje niegazowane.

Na 1 dzień przed badaniem należy ograniczyć posiłki do śniadania, na które można zjeść kisiel i wypić herbatę oraz do obiadu, który powinien być najpóźniej między 14 a 15 – tu można sięgnąć choćby po czysty bulion. Jest to jednak już ostatni posiłek i aż do dnia następnego nie można już niczego jeść. Dozwolone jest jedynie picie wody czy herbaty. W dniu badania nie można już niczego pić i dopuszczalne jest ssanie landrynek.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *