Kto nigdy nie jadł przetworów owocowych domowej roboty? Zdecydowana większość osób miała taką możliwość, bo robienie domowych dżemów, kompotów i soków było kiedyś jedynym sposobem na to, aby zimą cieszyć się smakiem owoców, gdy nie były one dostępne w sklepach, tak jak to ma miejsce dzisiaj. Mimo tego, że obecnie o każdej porze roku możemy kupić świeże owoce i warzywa, wiele osób wraca do tradycji przygotowywania własnych przetworów, gdyż mają one wiele zalet.
- Czy można kupić domowe przetwory?
- Dlaczego warto jeść domowe przetwory?
- Kiedy robi się domowe przetwory?
Czy można kupić domowe przetwory?
Zanim przejdziemy do zalet samodzielnego przygotowywania przetworów, zatrzymamy się na chwilę przy tym, czy istnieje możliwość zakupu prawdziwych, domowych dżemów, czy kompotów i innych smakołyków. Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się produkty o naturalnym składzie, pozbawione konserwantów i innych sztucznych dodatków. Wynika to zapewne z faktu, iż rośnie wśród ludzi świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i negatywnego wpływu przetworzonych produktów spożywczych na nasze zdrowie. Trzeba jednak przyznać, że nie jest to jedyny powód, dla którego z dystansem podchodzimy do sklepowych produktów tego typu. Smak domowych przetworów jest zupełnie inny, wyjątkowy i mało który producent jest w stanie go podrobić.
Na szczęście istnieje możliwość zakupu prawdziwych domowych dżemów, marmolad, kompotów i innych przysmaków, gdyż przetwory domowe znajdziemy w ogłoszeniach prywatnych. Sprzedażą takich produktów często zajmują się osoby, które chcą sobie w ten sposób dorobić lub ich pasją jest gotowanie i nadmiar przygotowanych przetworów postanawiają wystawić na sprzedaż w serwisach ogłoszeniowych.
Dlaczego warto jeść domowe przetwory?
Kwestią, o której już poniekąd wspominaliśmy, jest pewny skład tych produktów spożywczych, a co za tym idzie – ich wysoka jakość. Przygotowując samodzielnie kiszone warzywa, czy przetwory owocowe, dokładnie wiemy, ile znajduje się w nich owoców, a ile dodatków w postaci przypraw, cukru, czy octu. Niektórzy twierdzą, ze domowe przetwory nie mają tak atrakcyjnego wyglądu, jak te kupne. Jest to poniekąd racja, gdyż producenci żywności bardzo często dodają specjalnych substancji, które mają polepszyć nie tylko smak, ale i wygląd ich produktów. Niestety są to wspomniane już konserwanty i inne chemiczne dodatki, które nie są dla nas zdrowe. Różnego rodzaju barwniki, zagęszczacze mogą wywołać nawet negatywne reakcje układu pokarmowego, alergie, bóle głowy, czy nudności.
Domowe przetwory to źródło witamin i składników mineralnych, które są bardzo ważne dla ludzkiego organizmu. Bez wątpienia domowe soki i kompoty mają ich w sobie więcej niż sklepowe soki, które reklamowane są jako zdrowe i pełne witamin.
Kiedy robi się domowe przetwory?
Przyjęło się, że najlepszy okres na domowe przetwory, to lato, jednak można je wykonywać także wiosną i jesienią. Trzeba tylko zapoznać się z różnymi przepisami, w których głównym składnikiem jest np. dynia (jej okres wegetacyjny przypada na jesień), pędy sosny, czy rabarbar (wiosna).
4 komentarze
Przetwory to trzeba mieć gdzie przechowywać. Dzisiaj, kiedy mało kto ma piwnicę, a w mieszkaniach jest za ciepło. Tak więc, jak robić przetwory, to tylko tyle, żeby kilka miesięcy przetrzymać. No a smak i skład to wiadomo, że znacznie lepszy niż kupne!
Domowe przetwory są świetne, bo mogą uchronić człowieka na przykład przed galopującą inflacją :D Coś, co latem kosztowało 3 złote, dziś będzie po 6, nie mówiąc oczywiście o opłacie związanej z sezonowością. A tak poważnie to uwielbiam przetwory, zwłaszcza warzywne:)
Domowe przetwory są najlepsze, ich smak jest nie do podrobienia. Jak dotąd nie miałam gdzie trzymać takich rzeczy, ale po przeprowadzce mam więcej miejsca w kuchni i planuję robić własne kompoty, dżemy itp.
Ja bardzo lubię robić przetwory, ale zawsze wychodzi mi za dużo, więc później rozdaję. To bardzo fajny dodatek do prezentów, kolejny argument, dlaczego warto się tym zająć latem i jesienią 😜