Kolonoskopia dla wielu osób jest bardzo nieprzyjemnym badaniem. Warto jednak wiedzieć, że właściwa dieta przed oraz po zabiegu pozwala na zminimalizowanie przykrych doznań. Sprawdź, jak przygotowywać się do badania i kiedy możesz zjeść posiłek po nim.
- Na czym polega kolonoskopia i dlaczego warto się do niej dobrze przygotować?
- Dieta przed kolonoskopią
- Kiedy posiłek po kolonoskopii? Jaki?
Na czym polega kolonoskopia i dlaczego warto się do niej dobrze przygotować?
Kolonoskopia jest badaniem jelita grubego. Przeprowadza się je za pomocą długiej gumowej rurki, która wprowadzana jest doodbytniczo. Umożliwia dokładne obejrzenie przez lekarza wnętrza jelita. Kolonoskopia uważana jest za najlepszą metodę wczesnego wykrywania raka jelita grubego oraz pozostałych schorzeń dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Oprócz badania kolonoskop umożliwia pobranie wycinków do badań, usunięcie drobnych polipów oraz zamknięcie krwawień. Kolonoskopia może być przeprowadzana w znieczuleniu miejscowym lub ogólnym, w celu zniwelowania nieprzyjemnych doznań podczas badania. Jest stosunkowo bezpieczna, jednak nieprawidłowe przygotowanie się do badania może wywołać szereg skutków ubocznych, np. silny ból brzucha i krwawienie. Ponadto brak właściwej diety przed kolonoskopią zwiększa ryzyko perforacji ściany jelita. Może także spowodować wystawienie błędnej diagnozy oraz uniemożliwić wykonanie badania w określonym terminie.
Dieta przed kolonoskopią
Specjaliści zalecają, by przygotowania do kolonoskopii rozpocząć na 7-14 dni przed terminem badania. Należy wtedy przejść na dietę lekkostrawną, z której wykluczyć trzeba: smażone oraz tłuste potrawy, pasztety, tłusty nabiał, ostre przyprawy, słodycze, warzywa strączkowe i wzdymające owoce, a także buraki, które mogą zabarwić jelito. Ponadto ograniczyć należy przyjmowanie błonnika, a co za tym idzie wyeliminować pełnoziarniste produkty spożywcze. Nie należy pić mocnej kawy, herbaty, barwiących soków oraz alkoholu. Drugim etapem diety przed kolonoskopią to dieta bezresztkowa, nazywana także bezpestkową. Jej stosowanie należy rozpocząć na 3 dni przed planowanym badaniem. Wykluczyć należy wszelkiego rodzaju produkty zawierające pestki oraz ziarna – głównie pieczywo, owoce i warzywa z drobnymi pestkami oraz siemię lniane. 2 dni przed kolonoskopią zalecana jest dieta półpłynna – można pić: wodę, herbatę, rzadki kisiel, bulion oraz jeść zblendowane papki i musy. W dniu poprzedzającym badanie można jedynie pić wymienione wcześniej napoje, w tym przecedzony bulion. Zazwyczaj wskazane są również środki przeczyszczające. W dni badania konieczne jest bycie na czczo. W przypadku znieczulenia ogólnego nie należy pić, jednak osoby, które będą miały wykonywane badanie w znieczuleniu miejscowym, mogą przyjmować wodę.
Kiedy posiłek po kolonoskopii? Jaki?
Dla wielu pacjentów bardzo ważną kwestią jest to kiedy posiłek po kolonoskopii. Zależy to od samopoczucia i potrzeb pacjenta, jednak już po upływie 2-3 godzin można zjeść posiłek i napić się wody. Zalecane jest, aby przez pierwsze kilka dni po badaniu spożywać produkty lekkostrawne, ubogoresztkowe, takie jak w początkowej fazie przygotowywania się do badania. Ponadto odradzane jest spożywanie cukru. Należy pić dużo wody oraz ziołowych naparów. Dodatkowo można wspomagać się suplementami ze szczepami bakterii oraz produktami fermentowanymi. Takie żywienie przez około 2-3 dni po zabiegu pozwala na uniknięcie podrażnienia błony śluzowej jelita oraz przyzwyczai ponownie żołądek do trawienia bardziej ciężkostrawnych potraw.
Zenek
Krzysztof