Cukrzyca uważana jest za chorobę cywilizacyjną, czy tzw. chorobę społeczną, której źródła upatruje się w rozwoju cywilizacji. Z diagnozą żyje około 3 miliony Polaków, co stanowi prawie 10% społeczeństwa. To niezwykle poważny problem. Sprawdź, jakie produkt są zakazane na diecie cukrzycowej.

glukoter i słodycze

Czym jest cukrzyca?

Wyróżniamy kilka rodzajów cukrzycy. Do najpopularniejszych należy typu 1 oraz 2. W pierwszym przypadku objawy choroby pojawiają się gwałtownie, z kolei w drugim następuje to powolnie. Dodatkowo można wyróżnić cukrzycę ciążową oraz inne, specyficzne, rzadko spotkane typy. Jest to choroba metaboliczna związana z hiperglikemią (wysokim poziomem glukozy we krwi) na skutek zaburzeń w produkcji lub działaniu insuliny (hormonu wytwarzanego przez komórki beta wysp trzustkowych) w ludzkim ciele. Glukoza przenika do wnętrza komórek, a co za tym idzie, aktywowane są procesy wewnątrzkomórkowe. W ich efekcie zaburzony zostaje metabolizm białek, tłuszczów oraz węglowodanów.

Czego nie jeść przy cukrzycy?

W leczeniu cukrzycy oprócz regularnego przyjmowania insuliny bardzo duże znaczenie ma odpowiednia dieta. Istnieje lista produktów, które należy wykluczyć całkowicie z jadłospisu lub znacząco zmniejszyć ich spożywanie. Analizując produkty zbożowe, warto podkreślić, że cukrzycy powinni unikać produktów z jasnej mąki, drobnej kaszy oraz białego ryżu. Dodatkowo niewskazane są wypieki cukiernicze. Nie należy spożywać przemysłowo produkowanych słodyczy. Można jednak przygotowywać je samodzielne, by znać skład i posłodzić je słodzikiem. Ograniczeniu powinno ulec jedzenie miodu oraz cukru. W diecie cukrzycowej ważne jest nie tylko obniżenie ilości spożywanych węglowodanów, ale i tłuszczów. Nie powinno się jeść: sera żółtego, topionego oraz pleśniowego. Dodatkowo niewskazane są: tłuste mleko, śmietana i wszelkiego rodzaju zabielacze do kawy. Nie powinno się jeść fast foodów. Kwestia tłuszczów jest bardzo istotna podczas wybierania mięs i wędlin – warto wybierać te chudsze, a unikać wyrobów z widocznym tłuszczem, parówek, kiełbas, pasztetu, salcesonu i smalcu. Dodatkowo zakazane są podroby oraz konserwy. Pozostając w temacie tłuszczów – nie wolno spożywać margaryny w kostce, a ograniczeniu w diecie cukrzycowej podlega masło. Diabetycy nie powinni przyjmować dużej ilości soli, a co za tym idzie jeść sporo słonych przekąsek. Dodatkowo należy wystrzegać się przypraw z nadmiarem sodu np. kostek rosołowych. W kwestii warzyw i owoców należy unikać tych o umiarkowanej i wysokiej zawartości węglowodanów – są to m.in.: banany, daktyle, śliwki, winogrona, czarne porzeczki, arbuz, dynia, rzepa, buraki, marchewka, ziemniaki. Niewskazane są konserwy warzywne, owoce w syropie i kandyzowane oraz dżemy, powidła, marmolady. Diabetycy nie powinni pić słodzonych napojów gazowanych, soków oraz alkoholu.

Zasady diety dla cukrzyków

Choć na pozór dieta cukrzycowa może wydawać się pełna zakazów, osoby chore wciąż mogą czerpać przyjemność z jedzenia. Produkty, które mogą spożywać się niezwykle smaczne i wartościowe – powinny stanowić postawę żywienia każdego człowieka, nie tylko diabetyka. Kluczem do zdrowia jest spożywanie posiłków regularnie, by nie dopuścić do niebezpiecznego spadku poziomu cukru we krwi. Zalecane jest jedzenie 5 posiłków dziennie. Podstawą diety są: owoce i warzywa o niskim IG, chude mięso, ryby, razowe pieczywo oraz makarony, grube kasze, brązowy ryż, produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (bez cukru w składzie!) i tłuszcze roślinne. W kwestii łakoci czy dosłodzenia kawy albo herbaty dopuszczane jest użycie ksylitolu, stewii bądź erytrytolu. Warto zaznaczyć, że są to ogólne zasady. W określonych przypadkach specjalista może zalecić inny sposób żywienia, który będzie dostosowany do stanu zdrowia i potrzeb pacjenta.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *