Dostępnych w sklepach produktów spożywczych nie brakuje, co sprawia, że sięga się także po te, które niekoniecznie są zdrowe. Wprawdzie można kierować się zasadą o zachowaniu umiaru, jednak dla niektórych osób wydaje się stanowić to spory problem. Mimo wszystko ze względów zdrowotnych warto rozważyć wykluczenie szkodliwych produktów ze swojej diety. Tylko co się do nich zalicza? Podpowiadamy.
- Czego nie jeść – zasady zdrowego odżywiania
- Cukier i produkty słodkie
- Nadmierna ilość soli w diecie
- Przetwory mięsne złej jakości
- Fast Food’y
Czego nie jeść – zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie, to temat, który obecnie jest bardzo na czasie. Ludzie uświadamiają sobie, że powinni zacząć zwracać większą uwagę na to, co jedzą i ile jedzą. Wiele mówi się o produktach zdrowych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i dostarczają nam niezbędnych do życia składników, natomiast nieco rzadziej o tym, co nam szkodzi. Na półkach sklepowych niestety można znaleźć wiele produktów, które można określić mianem niezdrowych, a czego nie jeść sugeruje blog o zdrowym odżywianiu. Wiedza o tym pomaga w eliminacji składników, które nam szkodzą i przyczyniają się do wielu chorób.
Cukier i produkty słodkie
Nie od dzisiaj wiadomo, że cukier jest określany białą śmiercią, a niestety w naszym życiu codziennym go nie brakuje. Cukierki, batoniki, ciasteczka, desery takie jak pączki, drożdżówki czy lody, napoje gazowane, energetyczne, soki, a nawet popularne słodziki są tym, czego zdecydowanie powinno się unikać. Nadmierna ilość cukru sprzyja otyłości, a także rozwojowi chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca i choroby serca.
Nadmierna ilość soli w diecie
Drugim problematycznym składnikiem obok cukru jest sól dodawana jako przyprawa do większości potraw, jakie jemy. Wchodzi ona też w skład wielu produktów dostępnych na sklepowych półkach. Często kupujemy żywność z zawartością soli, a w trakcie gotowania dosypujemy jej jeszcze więcej. Zdecydowanie nie jest to zdrowe podejście. Wśród produktów z dużą zawartością sodu wyróżnia się: wędliny, sery żółte, dania instant oraz liczne słone przekąski jak chipsy i paluszki.
Przetwory mięsne złej jakości
W naszej diecie przetwory mięsne goszczą bardzo często, niestety mogą one zawierać wiele szkodliwych składników, co więcej w niektórych z nich nie ma prawdziwego mięsa. Do produktów tych zalicza się m.in. parówki, pasztety, konserwy i wędliny, które najczęściej produkuje się z mięs oddzielanych mechanicznie. Zawierają one dodatki w postaci wody, stabilizatorów i substancji zagęszczających pełniące funkcję wypełniaczy. Nadmierna ich ilość może prowadzić do chorób naczyniowo-sercowych lub nawet rozwoju nowotworu.
Fast foody
Fast foody są popularnie nazywane śmieciowym jedzeniem i w tym określeniu zawiera się mnóstwo prawdy. Przygotowuje się je bardzo szybko i są one powszechnie dostępne dla każdego. Takie jedzenie zwykle gotuje się, smaży i piecze w sposób nieprawidłowy z wykorzystaniem produktów niskiej jakości. Tym samym jest ono niepełnowartościowe, wysokokaloryczne oraz wypełnione niezdrowymi składnikami – tłuszczem i cukrem, który szkodzi naszemu zdrowiu. Typowe jedzenie fast foodowe serwowane w restauracjach można łatwo zamienić na zdrowe potrawy wykonane w domu.
Spożywanie niezdrowych przekąsek i dań często negatywnie wpływa na samopoczucie i przyczynia się do zwiększenia masy ciała. Wydaje się, że od czadu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie słodyczy czy też posiłek w restauracji serwującej fast foody, jednak warto pamiętać, że organizm z całą pewnością odczuje różnice. Jakie jeszcze produkty zalicza do kategorii niezdrowych, które należy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety? Daj znać w komentarzu.
1 komentarz
Warto zdać sobie sprawę z tego, że cukier uzależnia i organizm się go dopomina, jak np. kofeiny, czy nikotyny. Jeśli będziemy o tym pamiętać, to łatwiej będzie nam poskromić ochotę na słodycze. Warto też poszukać zamienników, takich jak np. ksylitol, który jest znacznie zdrowszy od zwykłego cukru.