Prawidłowa praca nerek, których funkcją jest przede wszystkim filtrowanie naszego organizmu to niezwykle istotna kwestia. Wyznacznikiem tego, czy nasze nerki, aby na pewno działają poprawnie, jest kreatynina. Jej zbyt niski poziom może więc niepokoić, jednakże prawidłowa dieta może poprawić sytuację. Warto więc sprawdzić, co jeść przy niskim poziomie kreatyniny!
Jakie mogą być przyczyny niskiego poziomy kreatyniny?
Badanie na kreatyninę wykonujemy poprzez pobranie krwi w laboratorium, często przed szczegółowymi wizytami u lekarza, np. przed rezonansem magnetycznym z kontrastem. Prawidłowy poziom kreatyniny to między 0,6 a 1,3 mg/dl. W przypadku zbyt niskiego poziomu możemy mówić o kilku przyczynach. Przede wszystkim jest to sygnał alarmujący, świadczący o nieprawidłowej pracy nerek. Należy więc koniecznie kontrolować ten aspekt zdrowia i najlepiej wykonać dodatkowe badania, które wykluczą lub potwierdzą problemy z nerkami. Przyczyny zbyt niskiego poziomu kreatyniny to także możliwe choroby wątroby i niedożywienie (niezrównoważona dieta). Jeżeli pijemy zbyt dużo wody, to możemy kreatyninę rozcieńczyć we krwi, co także da nieprawidłowe wyniki. Obniżona kreatynina występuje u kobiet w ciąży. U pacjentek należy więc wykonać dodatkowe badania pod tym kątem, żeby prawidłowo zdiagnozować problem. Wspomniana praca nerek jest tu najistotniejszą kwestią i szczególnie na tym należy skupić się przy zbyt niskim poziomie kreatyniny.
Co jeść przy ostrej niewydolności nerek?
Po wykonaniu dodatkowych badań i konsultacji, które potwierdzą ostrą niewydolność nerek, należy jak najszybciej zadbać o cały styl życia. Pierwszym elementem zmian powinna być prawidłowa dieta, która będzie wspierała cały proces leczenia. Jest to istotne, ponieważ ta dolegliwość sprawia, że nerki nie są w stanie odpowiednio “filtrować” organizmu. Nasza dieta powinna być w tym wypadku lekkostrawna i delikatna, z kategorycznym wykluczeniem fast foodów, dlatego warto dowiedzieć się gdzie i jak kupować zdrową żywność.
Przy ostrej niewydolności nerek powinniśmy stanowczo ograniczać sól , dzienne zalecenie to nie więcej niż 5-6g soli, czyli łyżeczka. Wykluczone są więc przetworzone produkty i słone wędliny.
Należy też ograniczać nadmierne ilości białka, powinno ono pochodzić tylko z jedzenia, które dostarczy białko wysokiej jakości np. rośliny strączkowe i chude mięso. Należy stale monitorować kalorykę swoich posiłków i odpowiednio nawadniać organizm. Powinniśmy też kontrolować wysokość fosforu i potasu w diecie.
Jakie produkty obniżają poziom kreatyniny?
Prawidłowe funkcjonowanie nerek jest najważniejsze w kwestii obniżenia poziomu kreatyniny, ale nasza dieta także jest istotna. Dobre będą zdrowe tłuszcze, które znajdziemy w oliwie z oliwek i awokado. Niskosodowe (z małą ilością soli) produkty także powinniśmy włączać do diety. Dobrze jest też odpowiednio nawadniać organizm, dodatkowo mogą pomóc napary z ziół np. z pokrzywy i rumianku. Ważne, by całkowicie wykluczyć alkohol i nadmiar kofeiny. Co jeszcze jeść przy niskim poziomie kreatyniny? Produkty obniżające poziom kreatyniny to także owoce i warzywa bogate w przeciwutleniacze np. borówki, maliny, czerwona papryka, kapusta.
Zbyt niski poziom kreatyniny i ostra niewydolność nerek to poważne dolegliwości. W skrajnych przypadkach niezbędne mogą okazać się nawet dializy, dobrze jest więc szczegółowo stosować się do zalecanej diety!