Co jeść przy niedoborze białych krwinek, jakie jedzenie gdy brakuje białych krwinek?

autor Lilianna Bauer
1,5K odsłon 2 minuty czytania
Owoce

Białe krwinki są bardzo ważnym elementem naszego organizmu, odpowiadającym za odporność systemu immunologicznego. Są swego rodzaju żołnierzami, chroniącymi przez infekcjami i chorobami atakującymi ciało. Gdy zaczyna ich brakować, organizm staje się bardziej narażony na niebezpieczeństwo. Czym jest niedobór białych krwinek, jak się objawia i co zrobić, by uzupełnić braki?

Czym są białe krwinki?

Białe krwinki, czyli leukocyty to składniki krwi pełniące bardzo ważną rolę ochronną naszego organizmu. Odpowiadają one przede wszystkim za poziom odporności. To właśnie one jako pierwsze toczą bój z pojawiającymi się infekcjami – bakteriami, wirusami i pasożytami. Produkowane są w szpiku kostnym, śledzionie, węzłach chłonnych i grasicy i składają się z granulocytów, limfocytów i monocytów. Gdy dochodzi do zaburzenia ich wytwarzania i spada ich poziom, mamy do czynienia leukopenią.

Dlaczego dochodzi do niedoboru białych krwinek?

Przyczyn prowadzących do obniżenia poziomu białych krwinek może być wiele i najczęściej wyróżnia się tu przewlekłe choroby szpiku kostnego jak białaczka, nowotwory, ostre zatrucie, choroby autoimmunologiczne (toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów), nadczynność tarczycy, niedożywienie, stres, gruźlica, HIV/AIDIS, choroby pasożytnicze. Często mają na to wpływ także przyjmowane leki, zwłaszcza w nadmiarze, jak choćby przeciwbólowych, przeciwpadaczkowych, psychotropowych czy na nadczynność tarczycy. Niedobór niektórych witamin i minerałów również może spowodować obniżenie poziomu leukocytów.

Jak objawia się niedobór białych krwinek?

Przede wszystkim białe krwinki odpowiadają za odporność naszego organizmu, a więc ich niedobór mocno ją osłabia. Co za tym idzie, nasze ciało jest znacznie bardziej narażone na infekcje i zachorowania, stając się praktycznie bezbronne na ataki wirusów, bakterii, pasożytów. Często wynika to z przebiegu chorób zakaźnych i jeżeli wyniki badań krwi ujawnią zaburzenie, należy natychmiast poradzić się lekarza. Wyleczenie danej choroby może pomóc, ale jeżeli to nie pomoże, w takim przypadku konieczne będą inne działania.

Czosnek

Co jeść, aby uzupełnić poziom białych krwinek?

Jeżeli chodzi o zwiększenie poziomu białych krwinek w organizmie, nie ma tutaj jednego konkretnego sposobu. Jeżeli wyleczenie choroby nie pomoże w ustabilizowaniu poziomu leukocytów, warto wspomóc się także środkami naturalnymi i odpowiednią dietą.

Najlepiej w takim przypadku sięgać po owoce jak: melony, pomarańcze i truskawki, warzywa: dynia, marchew, brokuły, szparagi kalafior, buraki i szpinak. Warto pamiętać także o spożywaniu owoców morza, fasoli, mięsa indyka i wołowiny. Czosnek, ryby i olej lniany także wspomagają produkcję leukocytów. Wszelkie potrzebne witaminy i mikroelementy należy czerpać bezpośrednio z pożywienia, unikając sięgania po gotowe suplementy.

podobne treści

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej