Co jeść przy Hashimoto?

autor Olga Nowak
129 odsłon 2 minuty czytania
produkty spożywcze przy Hashimoto

Choroba Hashimoto często prowadzi do zaburzeń gospodarki hormonalnej w organizmie, powodując nieprzyjemne dolegliwości. Co jeść przy tym schorzeniu? Podpowiemy Ci, jakie produkty warto spożywać przy Hashimoto, aby wspomóc pracę tarczycy.

Jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto?

Wiele kobiet boryka się z zaburzeniami pracy tarczycy i układu hormonalnego. Niektóre osoby nie do końca wiedzą, na czym polega Hashimoto, że odpowiednio zbilansowana dieta przy tej chorobie ma istotny wpływ na samopoczucie. W jadłospisie chorego powinny się znaleźć produkty bogate w składniki odżywcze wspierające pracę tarczycy. Zaleca się spożywanie produktów zawierającej selen, cynk, żelazo i witaminy z grupy B. Równie ważne jest dostarczanie organizmowi właściwej ilości błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W codziennym menu osoby cierpiącej na Hashimoto powinny pojawiać się źródła białka, zarówno tego zwierzęcego takie jak ryby i drób, jak i roślinnego, np. soczewica i ciecierzyca. Nawodnienie organizmu również odgrywa ważną rolę, dlatego zaleca się picie dużej ilości wody.

Jakie produkty warto jeść przy Hashimoto?

Korzystne dla osób zmagających się z Hashimoto jest spożywanie warzyw, szczególnie tych z rodziny krzyżowych takich jak brokuły czy kalafior, ponieważ zawierają one dużo witamin i minerałów. Natomiast produkty pełnoziarniste, np. kasze, są cennym źródłem błonnika. Ważne jest także, aby nie zapominać o owocach, które są naturalnym źródłem antyoksydantów i witamin. Warto pamiętać o włączenie do diety przy Hashimoto tłustych ryb morskich, m.in. łososia czy makreli, ponieważ dostarczają one organizmowi kwasów omega-3 ważnych dla zdrowia serca i mózgu. Natomiast orzechy i nasiona dostarczają organizmowi zdrowych tłuszczów i selenu, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Czego należy unikać w diecie przy Hashimoto?

Osoby cierpiące na Hashimoto powinny zachować ostrożność przy spożywaniu niektórych produktów. Należą do nich zwłaszcza te zawierające gluten. Jedzenie pieczywa i makaronów może negatywnie wpływać na układ pokarmowy, dlatego należy je ograniczać. Zaleca się unikanie nadmiernego spożycia przetworzonej żywności, która często zawiera dużo cukrów, soli i sztucznych dodatków. Soja i produkty sojowe zwykle wpływają na wchłanianie hormonów tarczycy, więc warto z nich zrezygnować. Warto także wziąć pod uwagę, że alkohol i słodycze mogą zaburzać równowagę hormonalną, zatem ich spożycie powinno być mocno ograniczone, a najlepiej całkowicie wyeliminowane z diety przy chorobie Hashimoto.

Osoby cierpiące na zaburzenia tarczycy spowodowane chorobą Hashimoto, powinny naszym zdaniem zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą. Odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc leczenie i występowanie uciążliwych objawów. Czy wiesz, co jeszcze warto jeść przy Hashimoto? Podziel się swoimi sugestiami w komentarzu pod artykułem.

podobne treści

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej