Co jeść przy grypie żołądkowej, jakie jedzenie gdy męczy Cię grypa żołądkowa?

autor Tamara Korciuk
320 odsłon 3 minuty czytania
kobieta trzymająca się za brzuch

Wielu z nas przynajmniej raz w życiu przechodziło przez tzw. grypę żołądkową. W nomenklaturze medycznej schorzenie to nosi nazwę nieżytu żołądkowo-jelitowego. Warto wiedzieć, co jeść przy grypie żołądkowej, by uniknąć jeszcze większego osłabienia oraz szybko wrócić do dobrej kondycji.

Jakie są przyczyny i objawy grypy żołądkowej??

Zanim przejdziemy do tematu, jakie jedzenie jeść, gdy męczy Cię grypa żołądkowa, warto lepiej poznać chorobę. Tzw. jelitówka jest chorobą wirusową, którą mogą wywołać rotawirusy, norowirusy lub adenowirusy. Przenoszą się one bardzo łatwo do ludzkiego organizmu przez układ pokarmowy np. z nieumytych rąk, które miały kontakt z zabrudzonymi powierzchniami. Wirusy namnażają się w jelicie, doprowadzając do uszkodzenia jego błony śluzowej. Grypę żołądkową bardzo łatwo rozpoznać. Do jej głównych objawów należą:

  • biegunka (zazwyczaj utrzymuje się przez dłużej niż 48 godzin),
  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle głowy,
  • senność,
  • bóle mięśni,
  • dreszcze,
  • ogólne „rozbicie”.

kobieta trzymająca się za brzuch

Co jeść przy grypie żołądkowej?

Osoby cierpiące na grypę żołądkową mają obniżony apetyt. W początkowej, najsilniejszej fazie choroby można zrezygnować z jedzenia, skupiając się jedynie na regularnym uzupełnianiu płynów. Jednak, gdy ostre objawy „jelitówki” ustąpią, warto spożywać regularnie lekkostrawne posiłki, które dodadzą choremu sił do walki z chorobą. Co jeść przy grypie żołądkowej? Bardzo dobrze sprawdzą się m.in. bułka z masłem, kleik ryżowy, gotowane ziemniaki z marchewką, bulion warzywny, chude mięso, banany, sucharki. Wiele lekarzy uważa, że można jeść te posiłki, na które ma się ochotę, należy jednak unikać bardzo słonych potraw, smażonego, wędzonego oraz warzyw marynowanych, kapustnych oraz strączkowych.

Jak uniknąć odwodnienia przy grypie żołądkowej?

Jak wspomnieliśmy wcześniej równie ważnym pytaniem jak co jeść przy grypie żołądkowej, jest kwestia odpowiedniego nawodnienia w czasie trwania choroby. Wielu specjalistów poleca elektrolity. Można kupić je w aptece lub przygotować własny napój na bazie: wysokomineralizowanej wody, soku z cytryny, soli, oraz miodu. Pozwoli on na uzupełnieniu braków substancji mineralnych w organizmie. Napojami wskazanymi przy grypie jelitowej są także: woda, słabe napary np. z czarnej herbaty, mięty, nagietka, czy rumianku.

Jakie leki przy grypie żołądkowej?

Zazwyczaj grypa żołądkowa przechodzi samoistnie po 5-7 dniach trwania. W tym czasie niewskazane jest przyjmowanie leków takich jak antybiotyki oraz węgiel aktywny, który może wydłużyć czas trwania infekcji. Lepiej zastosować probiotyki i symbiotyki, które wpływają na regenerację błony śluzowej jelita. W przypadku wystąpienia gorączki w czasie trwania choroby można zastosować leki przeciwgorączkowe.

podobne treści

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej