Uczucie przepełnienia po posiłku i palenie w żołądku to elementy składające się na zgagę. Ta dolegliwość może być naprawdę nieprzyjemna i powodować ogólny dyskomfort związany z jedzeniem. Wiąże się z cofaniem kwaśnej, drażniącej treści żołądkowej do przełyku. Zgaga pojawia się szczególnie często przy spożywaniu określonego rodzaju produktów, dlatego zapoznaj się z naszymi radami, by jej uniknąć!
Jakie są najczęstsze przyczyny zgagi?
Powodowana często tłustym i ciężkostrawnym jedzeniem, zgaga potrafi być prawdziwym utrapieniem w codziennym życiu. Nie sposób cieszyć się z rodzinnych spotkań za suto nakrytym stole, kiedy z tyłu głowy mamy świadomość, że spożycie większego posiłku może spowodować piekące uczucie w przełyku i podrażnić błonę śluzową. Jakie są najczęstsze przyczyny zgagi? Przede wszystkim jest nim refluks żołądkowo przełykowy, który powoduje cofanie się treści żołądkowej. Zgagę dodatkowo pogarsza spożywanie niektórych pokarmów, ale także napojów. Pikantne smaki oraz tłuste, smażone i duże potrawy to niezmienny powód zgagi. Gazowane napoje, które dodatkowo wzmacniają cofanie się jedzenia, także są wykluczone, jeżeli chcemy tę dolegliwość zwalczyć. Używki również nie są niczym dobrym, ponieważ palenie tytoniu osłabia zwieracz przełyku, który ma jedzenie w żołądku zatrzymywać.
Co jeść przy zgadze?
Jak już wspomnieliśmy, osoby cierpiące na tą palącą dolegliwość zdecydowanie powinny unikać smażonych i ciężkostrawnych dań, co w kuchni polskiej bywa szczególnie trudne. Wiadomo już, co jeść przy zapaleniu żołądka i może być to dobra inspiracja do diety obowiązującej przy zwalczaniu zgagi. Warto więc skupić się na posiłkach lekkostrawnych, które nie będą męczyły żołądka. Tego typu posiłki są bogate w chude białka np. drób (nie smażony, a gotowany na parze), ryby i jajka. Zdecydowanie zaleca się unikanie pikantnych i mocnych przypraw np. przypraw do kuchni indyjskiej. Powinno się też zrezygnować z wina czerwonego i gazowanych, słodkich napojów. Zamiast tego dobrze sięgnąć po owoce o niskiej kwasowości jak gruszki i banany. Produkty pełnoziarniste to nieodłączny element jadłospisu zalecanego przy zgadze, np. pieczywo pełnoziarniste, owsianka. Niskotłuszczowy nabiał jak jogurt naturalny to także dobry wybór!
Jakie są domowe sposoby na zgagę?
Znajdziemy wiele domowych sposobów na to, jak zwalczyć tę dolegliwość. Szczególnie poleca się ciepłe napary z ziół, na przykład z rumianku, który może redukować stres, co także ma niebagatelny wpływ na zwalczenie zgagi. Kolejnym domowym sposobem jest znany ocet jabłkowy, ale koniecznie rozcieńczony. Nie pije się go w czystej postaci, a jedynie jego roztwór. Wystarczy do szklanki wody dodać łyżkę, dwie octu jabłkowego i wypić przed jedzeniem. Kolejnym roztworem zalecanym na zwalczanie zgagi jest mieszanka szklanki wody i łyżeczki sody oczyszczonej. Choć po obfitym posiłku zwykle mamy ochotę się zdrzemnąć, to aby uniknąć wspomnianej dolegliwości, warto po jedzeniu przez kilka godzin utrzymać pozycję pionową, co ma zapobiec cofnięcia się treści żołądkowej.
Ta mocno niekomfortowa dolegliwość jest ściśle związana z tym, co jemy. Zaleca się odpowiednią dietę i unikanie tłustych potraw. Dietetyk pomoże dobrać odpowiednie dania, które ograniczą powstawanie zgagi i zapewnią większy komfort w życiu!