Co jeść przy zapaleniu żołądka?

autor Olga Nowak
61 odsłon 2 minuty czytania
mężczyzna, którego boli żołądek

Boli Cię brzuch i odczuwasz zgagę? To mogą być objawy zapalenia błony śluzowej żołądka? Co jeść przy tej dolegliwości? Zapoznaj się z naszym artykułem i rozwiej swoje wątpliwości. Zapraszamy do lektury!

Jakie są objawy zapalenia błony śluzowej żołądka?

Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, znane również jako gastritis, odczuwa się często pieczenie lub ból w górnej części brzucha, które mogą nasilać się lub ulegać złagodzeniu po jedzeniu. Wśród innych symptomów tego schorzenia znajdują się nudności (czasami prowadzące do wymiotów), a także uczucie pełności lub wzdęcia w żołądku. U niektórych osób pojawiają się również zgaga i odbijanie. W skrajnych przypadkach, zwłaszcza przy ciężkich stanach zapalnych błony śluzowej, może dojść do krwawienia z przewodu pokarmowego, co objawia się czarnymi, smolistymi stolcami lub wymiotami z domieszką krwi. Temu schorzeniu często towarzyszy utrata apetytu w dłuższej perspektywie prowadząca do spadku wagi. Osoby dotknięte tą dolegliwością mogą również odczuwać ogólne zmęczenie i osłabienie.

Co jeść, aby złagodzić objawy zapalenia żołądka?

Dla złagodzenia dyskomfortu związanego z zapaleniem żołądka zaleca się spożywanie łagodnych potraw. Dobrym wyborem, gdy szukasz odpowiedzi na pytanie, co jeść na diecie lekkostrawnej, są gotowane warzywa, m.in. marchewka i ziemniaki, które są delikatne dla żołądka. Warto pamiętać o jedzeniu małych porcji w regularnych odstępach czasu, żeby nie obciążać układu trawiennego. Chude mięso, takie jak kurczak lub indyk, a także ryby to kolejne produkty, które warto włączyć do jadłospisu. Nie należy zapominać o piciu dużej ilości wody i herbatek ziołowych. Szczególnie polecany jest napar z rumianku znany ze swoich właściwości łagodzących. Dobrym rozwiązaniem wydaje się też unikanie bardzo gorących lub zimnych napojów, gdyż mogą one podrażniać błonę śluzową żołądka. Warto również sięgnąć po miękkie, dobrze ugotowane kasze i płatki zbożowe, które dostarczają energii.

Jakie produkty warto wyeliminować z diety przy zapaleniu żołądka?

Osoby cierpiące na zapalenie żołądka powinny unikać picia alkoholu, napojów gazowanych i tych zawierających kofeinę. Znane są one z tego, że mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dyskomfort często powoduje spożywanie produktów bogatych w tłuszcze — m.in. smażonych potraw lub tłustych mięs. Ostre przyprawy, takie jak chili czy curry, a także kwaśne soki owocowe, np. sok pomarańczowy, również mogą podrażniać żołądek. Przy zapaleniu błony śluzowej układu pokarmowego warto ograniczyć jedzenie wypieków i innych produktów zawierających dużo cukru oraz rafinowanych węglowodanów, ponieważ często zaostrzają one objawy. Należy też unikać spożywania surowych warzyw, które są trudniejsze do strawienia i mogą powodować wzdęcia oraz dyskomfort. Produkty zawierające laktozę również niekorzystnie wpływają na osoby z zapaleniem żołądka, szczególnie jeśli występuje u nich nietolerancja laktozy.

Zapalenie błony śluzowej żołądka jest bardzo nieprzyjemną dolegliwością, która odbiera apetyt, dlatego w naszej ocenie najlepiej postawić na lekkostrawne posiłki w małych porcjach. Dobrym rozwiązaniem wydaje się także dokładne gryzienie jedzenia, aby wspomóc trawienie. Co jeszcze powinno znaleźć się w diecie przy zapaleniu żołądka? Czekamy na Twoje propozycje w komentarzu.

podobne treści

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej