Dzisiaj, podczas walki o zdrowie i urodę, bardzo popularne stało się stosowanie naturalnych metod. Coraz więcej z nas sięga po kosmetyki naturalne, ale również do pielęgnacji i suplementacji używa składników, które znajdujemy w sklepach ze zdrową żywnością. Olej z czarnuszki jest tego doskonałym przykładem. Jakie są jego właściwości i zastosowanie?

Olej z czarnuszki – właściwości

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest czarnuszka, znana jako kmin czarny, kminek egipski, kąkolica, czarnucha i kolendra siewna. Wykorzystuje się jedynie jej nasiona. Niektórzy znają czarnuszkę z kuchni. Jednak najcenniejszy jest olej, jaki można z niej tłoczyć. Najlepszy jest tłoczony na zimno – zawiera najwięcej witamin, składników mineralnych i odżywczych. Co ciekawe, jak przeczytamy na olej-z-czarnuszki.pl, olej z czarnuszki nazywany był płynnym złotem faraonów, gdyż jego prozdrowotne działanie znano już w starożytności.

A jaki wpływ na organizm możemy zawdzięczać olejowi z czarnuszki? Przede wszystkim jego stosowanie zaleca się alergikom, gdyż ma działanie przeciwhistaminowe. Oznacza to, że może wspomagać terapię odczulającą. Mówi się, że olej z czarnuszki ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu pomaga w zwalczaniu pasożytów, np. tasiemca i owsików.

Systematycznie spożywając olej z czarnuszki, już po miesiącu można zauważyć pozytywny wpływ na wzrost aktywności układu odpornościowego i liczby komórek odpornościowych. Okazuje się, że obniża też poziom glukozy we krwi. Działanie przeciwcukrzycowe oleju z czarnuszki porównuje się do metforminy, a więc leku dla pacjentów z cukrzycą typu 2. Badania pokazują, że olej z czarnuszki chroni przed najgroźniejszą dla zdrowia układu pokarmowego bakterią, a więc Helicobacter pylori.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Olej z czarnuszki ma przede wszystkim zastosowanie prozdrowotne. Najczęściej stosuje się go w celu poprawienia odporności. Stosowany doustnie sprawdza się też jako środek wspomagający leczenie alergii i astmy. Co istotne, pomaga również w ochronie układu pokarmowego. Jednak to nie całe zastosowanie oleju z czarnuszki.

Okazuje się, że płynne złoto świetnie sprawdza się też w kosmetyce. Zwłaszcza docenią go osoby, które uskarżają się na łupież, trądzik, atopowe zapalenie skóry. Wszystko to dzięki działaniu przeciwzapalnemu. Ponadto olejek z czarnuszki pomaga nawilżyć skórę, zmiękczyć ją i stymulować naskórek do odnowy, w tym także poprzez spłycenie blizn. Olej z czarnuszki na twarz sprawdza się również w redukcji zmarszczek, przywróceniu skórze blasku i poprawieniu jej owalu, a więc docenią go także dojrzałe kobiety.

Można stosować też olejek z czarnuszki na włosy. Postawić na niego powinny zwłaszcza osoby, które zmagają się z nadmiernym wypadaniem włosów. Docenią olej z czarnuszki również posiadacze przetłuszczających się włosów. Mówi się nawet o jego działaniu przeciwłupieżowym.

Jak stosować olej z czarnuszki?

W sytuacji, gdy chce się stosować olej z czarnuszki od wewnątrz, wówczas wystarczy dwa razy dziennie spożyć 1 łyżeczkę oleju, najlepiej przed posiłkiem. Olej musi być nierafinowany i tłoczony na zimno. Nie można go podgrzewać, sprawdzi się natomiast jako dodatek do sałatki. Przechowywać olej trzeba w ciemnej butelce, najlepiej w lodówce, po otwarciu zachowuje swoje właściwości przez 3 miesiące. Najlepiej robić przerwy w stosowaniu oleju z czarnuszki doustnie. Można tydzień zażywać i tydzień odstawiać taki suplement.

Na włosy olej z czarnuszki najlepiej nakładać wymieszany z szamponem lub jako wcierkę, a na skórę – nanosić niewielką ilość i delikatnie wmasowywać.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

A czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki? Zakłada się, że nie powinien mieć skutków ubocznych. Warto jednak wiedzieć, że z racji działania przeciwskurczowego lepiej nie stosować olejku z czarnuszki w ciąży. Z uwagi na to, że jego nadmiar może powodować niedociśnienie, również dobrze jest zasięgnąć opinii lekarza, zanim zacznie się przyjmować olej z czarnuszki. Nie powinny spożywać go również dzieci do ukończenia przez nie 3. roku życia.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *