Słonecznik to bardzo charakterystyczna roślina, którą zapewne każdy miał okazję spotkać w ogrodzie, na polu bądź w sklepie. Ziarna słonecznika najczęściej sprzedawane są w woreczkach, mogą być zarówno łuskane, jak i w łupinach, a w okresie, gdy dojrzewa, niektórzy sprzedawcy oferują jego kwiaty, z których samodzielnie można wydłubywać nasiona. Słonecznik to zarówno popularna przekąska, jak i ważny składnik potraw oraz wypieków. Jakie ma wartości odżywcze, czy warto go jeść?
- Ile kalorii ma słonecznik?
- Wartości odżywcze i zdrowotne słonecznika
- Jak wykorzystać słonecznik w kuchni?
Ile kalorii ma słonecznik?
Kto nie lubi łuskać słonecznika? Jest to zajęcie, któremu często oddają się zarówno młodzi, jak i starsi ludzie, niektórym pozwala się odprężyć, a innym zająć czymś ręce, co jest istotne np. w przypadku osób walczących z nałogiem palenia papierosów. W dodatku słonecznik jest przekąską zdrową, pomimo dość wysokiej kaloryczność – w 100 gramach ziaren znajduje się około 600 kalorii. Nikt nie powinien mieć problemu z zakupem tego produktu, gdyż można zamówić słonecznik oraz inne ziarna, nasiona, pestki na sprzedajemy.pl, bądź udać się do dowolnego marketu.
Słonecznik nadaje się do spożycia zarówno świeży, jak i suszony lub prażony. Co ciekawe, wyróżnia się ponad 70 różnych odmian tej rośliny, a okres kwitnienia trwa od lipca do października. Łupiny ziaren słonecznika mogą mieć różną barwę, od czarnej, po jasnoszarą. Ogromną rolę odgrywa w produkcji oleju, który jest pozyskiwany na skalę masową.
Wartości odżywcze i zdrowotne słonecznika
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wartościowy pod względem witamin i składników odżywczych jest słonecznik. Roślina ta stanowi bogate źródło witaminy E oraz wszystkich witamin z grupy B. W związku z tym jedzenie słonecznika wpływa pozytywnie na działanie układu nerwowego. Warto wiedzieć, że ziarna tej rośliny mogą wspomóc nas w walce ze stresem, gdyż mają w sobie dużo magnezu. Jest to zatem przekąska polecana osobom, które prowadzą pełen napięcia tryb życia, zmagają się z migrenami lub skurczami mięśni. Inne, bardzo istotne składniki odżywcze znajdujące się w słoneczniku to wapń i potas, cynk, miedź, selen i mangan.
Urozmaicanie swojej diety w słonecznik jest również polecane ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych przede wszystkim z grupy omega 6. Istotne jest to, aby spożywać przede wszystkim nieprażone ziarna, gdyż posiadają one w składzie dużą ilość fitosteroli — roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi i chroniących przed chorobami serca i zapobiegających prostacie.
Jak wykorzystać słonecznik w kuchni?
Jak już wspominaliśmy, słonecznik nadaje się do jedzenia bez żadnej obróbki, można go nawet wydłubywać prosto z kwiatu. Nie jest to oczywiście jedyna opcja, ziarna te świetnie sprawdzają się w roli dodatków do pieczywa, a więc pełnoziarnistych chlebów lub bułek. Słonecznik można wykorzystać także jako dodatek do dressingów, ciast, sałatek, musli, jogurtów i owsianek. Ciekawą propozycją jest zrobienie własnej pasty słonecznikowej, wystarczy zblendować łuskany słonecznik z dodatkiem ulubionych przypraw.
2 komentarze
Uwielbiam słonecznik, a przez to, że trzeba go skubać nie zje się go za dużo, genialna przekąska :D
Słonecznik może i zdrowy i smaczny, ale jak wchodzi w zęby… Nie umiem go jeść.