Słowo autofagia dla niewtajemniczonych może brzmieć jak jakaś poważna choroba. Tymczasem autofagia to genialny system samooczyszczania się komórek. Za wyjaśnienie jej dobroczynnego mechanizmu działania odpowiada japoński biolog Yoshinori Ōsumi. W 2016 roku za swoje odkrycie otrzymał Nagrodę Nobla. Warto wiedzieć, że mamy wpływ na proces autofagii. W tym artykule sprawdzamy, kiedy uruchamia się proces autofagii, co jeść przy autofagii, aby wspierać regenerację komórek i własne zdrowie.
Czym jest autofagia?
Nasz organizm jest tak sprytnie skonstruowany, że ma funkcję samoczyszczenia — tak można by określić rolę autofagii. Jest to naturalny fizjologiczny proces, który zachodzi w każdej komórce naszego ciała. Komórka usuwa szkodliwe elementy (np. zniszczone białka) i dzięki temu się regeneruje. Proces autofagii odbywa się w okresie niedoboru składników odżywczych, np. w trakcie postu czy znacznego wysiłku fizycznego. Autofagia wspiera odporność organizmu. Jeśli dochodzi do infekcji, komórki potrafią wyłapywać drobnoustroje, oraz je usuwać. Samooczyszczanie się komórek nie zawsze jednak działa prawidłowo. W przypadku chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimer, proces autofagii jest nadmierny, przez co prowadzi do niszczenia zbyt dużej ilości zdrowych komórek. Jeśli autofagia działa za słabo, w komórkach szybko gromadzą się uszkodzone białka, a to sprzyja nowotworom.
Na czym polega dieta przy autofagii?
Paradoks polega na tym, że dieta przy autofagii polega na poszczeniu, czyli na niejedzeniu. Każde dostarczenie kalorii do organizmu tak naprawdę przerywa autofagię. Dwie ważne kwestie wspierają proces autofagii. Po pierwsze warto stosować post, gdyż on sprzyja samooczyszczaniu się komórek. Po drugie, żeby wesprzeć autofagię, należy zadbać o właściwy dobór składników menu pomiędzy okresami postu. Jeśli akurat jesteśmy w stanie postu, to, jak radzą dietetycy, można napić się kawy, ziołowej herbaty i wody. Dzięki temu troszkę oszukamy głód i nie zakłócimy autofagii. Jak stosować post? Przykładem może być metoda 16/8, czyli można swobodnie jeść przez 8 godzin, a pozostałą część doby pościmy. Dieta ketogeniczna, która polega na wyeliminowaniu węglowodanów, oraz ograniczanie kalorii, sprzyjaautofagii.
Jakie produkty spożywcze można jeść przy autofagii?
Produkty sprzyjające autofagii powinny zawierać polifenole, które wykazują silne działania antyoksydacyjne i wspierają regenerację komórek. Do tej grupy należą m.in. owoce jagodowe, winogrona, granaty. Warzywa o wysokiej zawartości polifenoli to, np. brokuły, szpinak, papryka, bakłażan. Nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach obecnych w orzechach włoskich, pestkach dyni, siemieniu lnianym, awokado czy w oliwie z oliwek. Jeśli chodzi o napoje, sięgajmy po wodę, kakao czy zieloną herbatę. W odbudowie komórek pomaga spożywanie białek pochodzących z chudego mięsa, ryb, owoców morza. Cenne aminokwasy znajdują się w roślinach strączkowych. Wskazane jest jedzenie kiszonek i fermentowanych produktów mlecznych, gdyż te składniki diety pomagają namnażać się dobrym bakteriom w jelitach. Opłaca się zrezygnować z żywności przetworzonej, fast-foodów, cukru prostych.
Post przerywany, dieta ketogeniczna i odpowiedni dobór składników pomiędzy okresami postu sprzyjają procesowi autofagii w naszym ciele. Warto wiedzieć jak działa autofagia. A może nakręcą kolejne odcinki „Było sobie życie”, aby przybliżać temat od najmłodszych lat? Co Wy na to? Piszcie w komentarzu.