Co jeść przed badaniem USG jamy brzusznej?

autor Olga Nowak
4 odsłon 3 minuty czytania
mężczyzna trzyma się za brzuch

Otrzymałeś skierowanie na badanie USG jamy brzusznej i zastanawiasz się, jak właściwie się do niego przygotować? Faktem jest, że efekt badania ultrasonograficznego nie zależy tylko od umiejętności medyka. Znaczenie ma także zawartość naszych jelit, a na to mamy bezpośredni wpływ. Sprawdzamy, co jeść przed badaniem USG brzucha, aby być dobrze zdiagnozowanym.

Co jeść przed USG brzucha?

Spożywanie lekkostrawnychdań jest zalecane przed planowanym ultrasonograficznym badaniem jamy brzusznej. Już dzień wcześniej należy powstrzymać się od jedzenia produktów wywołujących wzdęcia, do których należą rośliny strączkowe, kapusta czy napoje gazowane. Gazy zakłócają badanie. Fale ultradźwiękowe odbijają się od pęcherzyków powietrza i diagnosta po prostu nie widzi dokładnie organów, takich jak wątroba, trzustka czy nerki. Powstały obraz z badania jest niewyraźny.

Co zatem należy jeść przed USG brzucha? Postawmy na lekkostrawne potrawy: gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchewkę, pszenne pieczywo, np. sucharki, wafle ryżowe, i chude mięso, np. kurczak lub indyk. Wówczas zwiększa się szansa, że lekarz uzyska klarowny obraz w trakcie badania. Wszelkie tłuste i ciężkie dania sprzyjają powstawaniu gazów. Można wspomóc się tabletkami wiatropędnymi, takimi jak Espumisan czy Esputicon.

Czego nie należy jeść przed badaniem USG jamy brzusznej?

Przygotowując się do badania USG jamy brzusznej, zalecane jest wyeliminowanie dań wzdymających. Do tej grupy zaliczymy rośliny strączkowe, kapustne, cebulę, tłuste potrawy. Przed badaniem USG jamy brzusznej unikajmy kawy, napojów gazowanych, herbaty i soków. Lepiej powstrzymać się od spożywania potraw takich jak bigos, fasolka po bretońsku czy schabowy z frytkami. Ciężkie sosy i smażone dania wydłużają proces trawienia i wywołują gazy.

Warto też zrezygnować z palenia papierosów czy gumy do żucia, ponieważ mogą doprowadzić do skurczu pęcherzyka żółciowego i utrudnienia diagnostyki. Wskazane jest również unikanie owoców, takich jak jabłka, gruszki czy winogrona, które mogą fermentować w jelitach. Nawet produkty mleczne, zwłaszcza pełnotłuste mleko i sery, mogą wywołać dyskomfort trawienny, dlatego lepiej je pominąć.

Jak przygotować się do badania USG jamy brzusznej?

Celem badania USG jamy brzusznej jest sprawdzenie stanu narządów wewnętrznych. Internista sprawdza za pomocą ultrasonografu, czy na naszych organach nie ma guzów, torbieli, stanów zapalnych lub czy narządy nie są powiększone. Ultrasonografia umożliwia m.in. ocenę drożności naczyń krwionośnych, obecność kamieni w pęcherzyku żółciowym lub nerkach, a także identyfikację płynu w jamie otrzewnej. Jeśli lekarz wykryje niepokojące zmiany, kieruje na dokładniejszą diagnostykę, np. na kolonoskopię.

Na minimum sześć godzin przed badaniem nie powinniśmy już nic jeść, a nawadniać się niegazowaną wodą. Dzień przed wizytą wskazane jest zażywanie środków zmniejszających ilość gazów w przewodzie pokarmowym. Na około godzinę przed rozpoczęciem badania dobrze jest wypić 2-3 szklanki wody bez gazu. Dzięki temu pęcherz moczowy jest pełny, a to ułatwia obrazowanie. Jeśli mamy wątpliwości, co jeść, lub wiemy, że mamy spowolniony metabolizm, lepiej rozpocząć post wcześniej.

Gdy boli nas brzuch, mamy problemy trawienne, wzdęcia lub badania laboratoryjne wskazują na zaburzenia pracy np. trzustki, nie należy zwlekać i czym prędzej zrobić USG brzucha. Jest to badanie refundowane i niebolesne, a może pomóc w zdiagnozowaniu nowotworu na wczesnym etapie. Badasz regularnie swój brzuch? A może stosujesz inną profilaktykę? Czekamy na Twój komentarz.

podobne treści

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej