Dietę bogatą w białko szczególnie lubią kulturyści i osoby, którym zależy na zbudowaniu odpowiedniej masy mięśniowej. Taki styl żywienia polega na spożywaniu większej ilości białka, kosztem pozostałych składników, czyli węglowodanów i tłuszczów. Zanim zdecydujesz się na taką dietę, warto dowiedzieć się o jej mocnych stronach i na jakich produktach się skupia!
Jakie są założenia diety proteinowej?
Dieta białkowa (inaczej nazywana dietą proteinową), jak sama nazwa wskazuje, polega na skupieniu się w jadłospisie na produktach bogatych w białko. Ogranicza się tym samym zawartość węglowodanów i tłuszczów. Proteiny są głównym składnikiem potrzebnym do budowy i regeneracji mięśni i zapewniając ich wysoką ilość naszemu organizmowi, przyczyniamy się do przyrostu tkanki mięśniowej. Najważniejsze założenia diety proteinowej to skupienie się na spalaniu tłuszczu. W połączeniu z prawidłowym treningiem siłowym efektem ma być przyrost mięśni. Ogranicza się węglowodany, przez co organizm ma czerpać energię z już posiadanego tłuszczu, który jest spalany. Przy wyjątkowo niskiej zawartości węglowodanów mówimy o diecie “keto”. Oczywiście sama dieta nie da nam wymarzonej, umięśnionej sylwetki, istotne są częste treningi siłowe.
Jakie produkty warto jeść na diecie białkowej?
Ograniczanie węglowodanów i tłuszczów zawęża nasz jadłospis, powinien być on rzetelnie przygotowany, żebyśmy czuli satysfakcję ze spożywanych posiłków. Dieta proteinowa powinna przede wszystkim obfitować w produkty zawierające dużą ilość białka. Są to np. chude mięsa (czyli drób, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina). Dobrym elementem diety są też dorsz i pstrąg. Jajka to niezwykle istotny element diety proteinowej, znany jest też nawyk zjadania wyłącznie białek. Nabiał jest równie ważny w tej diecie, stawia się na niskotłuszczowe produkty, jak jogurt naturalny, twaróg chudy, sery np. mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu, kefir. Z racji na unikanie węglowodanów spożywa się niewiele produktów zbożowych, wyklucza się też dania z makaronem, pieczywo, kasze, ale także ziemniaki (skrobia). Warto pamiętać o kaloryce posiłków, szczególnie jeżeli zależy nam na przybraniu na wadze, dobrze więc sprawdzić, co jeść na masę, ponieważ samo białko może nie wystarczyć.
Czy dieta białkowa jest zdrowa?
Nie ma jednej jasnej odpowiedzi na to, czy dieta białkowa jest zdrowa. Każdy z nas funkcjonuje w inny sposób, organizmy różnią się od siebie, mamy różne potrzeby żywieniowe, warto więc przed wprowadzeniem drastycznych zmian skonsultować się ze specjalistą np. z dietetykiem. Odpowiednie spożycie kalorii w diecie powinno być też dostosowane do naszych nawyków treningowych. Przy prawidłowo dobranemu jadłospisowi, dieta białkowa może mieć wiele korzyści np. szybka utrata wagi (wymagany jest deficyt kaloryczny), wzrost i utrzymanie masy mięśniowej, nawet w przypadku odchudzania się, zauważalne efekty i kontrolowany cukier we krwi (z racji na wykluczanie cukrów prostych z diety).
Należy pamiętać, że nie każda z diet będzie przeznaczona idealnie dla nas i dobrze jest wprowadzać stopniowe zmiany, najlepiej w konsultacji z dietetykiem. Dieta białkowa może dać nam umięśnioną sylwetkę, jeżeli będziemy odpowiednio stosować się do prawidłowego jadłospisu i systematycznie uczęszczać na treningi!