Kolonoskopia jest często wykonywanym badaniem, które pozwala na szczegółowe obejrzenie wnętrza jelita grubego pacjenta. Ponadto podczas jej trwania można wykonać drobne zabiegi, takie jak: usuwie polipów, ciał obcych czy hamowanie krwawień. Czego nie jeść przed kolonoskopią, by badanie było jak najmniej nieprzyjemne?

Czego nie jeść przed kolonoskopią?

Przygotowania do koloskopii należy zacząć około tydzień bądź 2 przed planowanym badaniem. W tym czasie zalecane jest przejście na lekkostrawną dietę. Nie należy spożywać ciężkostrawnych posiłków, takich jak np.: smażone i pieczone mięsa, tłuste wędliny, ostre przyprawy, groch, fasola, grzyby, gruszki, śliwki, bigosy, pasztety, ser żółty, tłusty nabiał, słodycze. Nie należy także pić gazowanych napojów, alkoholu, mocnej herbaty oraz kawy. Wykluczyć trzeba także produkty bogate w błonnik np. pieczywo i makarony pełnoziarniste. Na 3 dni przed zabiegiem należy wprowadzić dodatkowe restrykcje. Zalecana jest dieta bezpestkowa, w której nie mogą znaleźć się produkty zawierające pestki oraz ziarna. Zaliczają się do tego m.in.: pomidory, truskawki, arbuz, maliny, kiwi, produkty (wypieki) z makiem, ziarnami, rodzynkami oraz siemię lniane. Nie należy zjadać surowych warzyw i owoców. Na 2 dni przed badaniem zalecane jest na przejście na dietę półpłynną, która wyklucza stałe posiłki. Można jednak jeść produkty w formie musów i papek. W dniu poprzedzającym kolonoskopię należy zastosować dietę płynną. Dopuszczalne jest picie: przecedzonego bulionu, wody, kisielu, herbaty, ziołowych naparów. W dniu kolonoskopii należy być na czczo – nie wolno jeść niczego. W przypadku badania w znieczuleniu ogólnym wykluczone jest także picie. Pozostałe osoby mogą spożywać wodę.

Jak jeszcze przygotować się do kolonoskopii?

Przygotowanie do kolonoskopii to nie tylko dieta, ale i szereg innych czynności. Należy pamiętać o odstawieniu suplementów diety z błonnikiem oraz żelazem najpóźniej 7 dni przed zabiegiem. Dodatkowo należy skonsultować się z lekarzem w przypadku zażywania leków antyagregacyjnych oraz przeciwzakrzepowych. Pozostałe można przyjmować jak zwykle. Warto podkreślić, że w większości przypadków dzień przed kolonoskopią pacjent musi przyjąć środki przeczyszczające, które umożliwią oczyszczenie jelita, a co za tym idzie dokładne przeprowadzenie badania przez lekarza i uzyskanie wiarygodnego, nieprzekłamanego wyniku.

lekarka

Czym grozi brak właściwego przygotowania do badania?

Specjaliści nie bez powodu dużą wagę przykładają do tego, by pacjent przed kolonoskopią przyjął środki przeczyszczające oraz przestrzegał określonych zasad żywieniowych. Głównym zagrożeniem płynącym z niewłaściwego odżywania się przed badaniem jest ryzyko uzyskania niewiarygodnego wyniku, a także przedłużenie czasu trwania tego dość nieprzyjemnego badania. Dodatkowo w przypadku nieprzygotowanego pacjenta istnieje prawdopodobieństwo braku możliwości wykonania badania, co oznacza, że będzie on musiał zapisać się na kolejny termin, co znacząco opóźni diagnozę. Lekarze ostrzegają, że nieprawidłowo przygotowani do badania pacjenci mają większe ryzyko wystąpienia kompilacji podczas kolonoskopii oraz powikłań po niej. Pojawić mogą się: biegunki, krwawienia, silny ból, wysoka gorączka. Dojść może także do perforacji ściany jelita, czyli do jej przebicia.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *