Kolonoskopia to bardzo popularne badanie, które pozwala na ocenę stanu wnętrza jelita. Warto wiedzieć, że wymaga ona specjalnego przygotowania – przejścia na dietę, która oczyści badany odcinek, co przyczyni się do sprawniejszego przeprowadzenia kolonoskopii oraz uzyskania wiarygodnych wyników. Co jeść, a czego unikać, gdy masz zabieg kolonoskopii?
- Czego nie należy jeść przed kolonoskopią?
- Dieta przed kolonoskopią – co można jeść?
- Kolonoskopia a leki i suplementy
Czego nie należy jeść przed kolonoskopią?
Zmiana nawyków żywieniowych przed kolonoskopią powinna rozpocząć się już 14 dni przed planowaną datą zabiegu, jest to jednak etap obligatoryjny. W tym czasie zalecana jest dieta lekkostrawna. Niesie ona za sobą stosunkowo małe ograniczenia – wykluczyć należy: tłuste ryby oraz mięso, a także smażone potrawy. Dodatkowo niewskazane jest spożywanie: surowych, a także suszonych owoców i warzyw, pełnoziarnistego, razowego i żytniego pieczywa oraz makaronów, strączków, ostrych przypraw, tłustych, nabiału, tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych, zup na zasmażce i ze śmietaną, kukurydzy, słodyczy, chipsów, orzechów i ziaren. Niewskazane jest picie napojów gazowanych, kawy, mleka oraz alkoholu. Obowiązkowo na 7 dni przed zabiegiem należy przejść na dietę bezresztkową. Nie należy jeść pożywienia wymienionego powyżej kukurydzy oraz warzyw i owców zawierających pestki. 2 dni przed badaniem zlecane jest przejście na dietę półpłynną i płynną, co za tym idzie, nie należy spożywać stałych pokarmów, barwiących soków i trzymać się opisanych wcześniej reguł. Dzień przed zabiegiem dopuszczane są jedynie płyny. W dniu zabiegu nie należy nic jeść. Gdy kolonoskopia będzie przeprowadzana w pełnej narkozie nie można także przyjmować płynów.
Dieta przed kolonoskopią – co można jeść?
W zależności od etapu diety przed kolonoskopią można spożywać różnorodne produkty. W etapie lekkostrawnym oraz ubogoresztkowym pojawiają się m.in.:
- białe pieczywo oraz makaron,
- ryż,
- kiełki,
- gotowane chude ryby i mięsa,
- chude wędliny,
- gotowane marchewki, ziemniaki bez skórki,
- pomidory pozbawione skórki i pestek,
- gotowane jajka lub jajecznicę na parze,
- bulion,
- lekkie zupy warzywne,
- kisiel,
- landrynki,
- niewielkie ilości masła.
W diecie półpłynnej dopuszczalne są blendowane potrawy np. marchewka z gotowaną piersią kurczaka. Produkty uznawane za płynne to, oprócz wody i herbaty, przecedzony bulion, kisiel, rozrzedzone soki, a także tzw. produkty żywnościowe specjalnego przeznaczenia medycznego.
Kolonoskopia a leki i suplementy
Bardzo ważnym aspektem diety przed kolonoskopią jest to, czy i jakie leki można zażywać. Lekiem zalecanym przed badaniem są środki przeczyszczające. Ich rodzaj, dawkowanie oraz inne ważne informacje przekazuje lekarz lub pielęgniarka w instytucji wykonującej badanie. Specjaliści zalecają odstawienie środków zawierających żelazo oraz błonnik. Konsultacji ze specjalistą wymagają leki antyagregacyjne. W przypadku stałego przyjmowania leków przeciwzakrzepowych sugerowana jest zmiana na heparynę niskocząsteczkową pod kontrolą lekarza prowadzącego. Pozostałe leki można przyjmować jak zwykle, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp od przyjęcia środka przeczyszczającego – zalecane są 2 godziny przed lub po nim. Medykamenty te można przyjąć także w dniu badania, popijając niewielką ilością wody.
1 komentarz
Ja przed samą kolonoskopią to nie mogłem nawet patrzeć na jedzenie, a co dopiero jeść… Choć faktycznie, parę dni wcześnie ryż to był dobry wybór