Kolonoskopia to bardzo popularne badanie, które pozwala na ocenę stanu wnętrza jelita. Warto wiedzieć, że wymaga ona specjalnego przygotowania – przejścia na dietę, która oczyści badany odcinek, co przyczyni się do sprawniejszego przeprowadzenia kolonoskopii oraz uzyskania wiarygodnych wyników. Co jeść, a czego unikać, gdy masz zabieg kolonoskopii?

Czego nie należy jeść przed kolonoskopią?

Zmiana nawyków żywieniowych przed kolonoskopią powinna rozpocząć się już 14 dni przed planowaną datą zabiegu, jest to jednak etap obligatoryjny. W tym czasie zalecana jest dieta lekkostrawna. Niesie ona za sobą stosunkowo małe ograniczenia – wykluczyć należy: tłuste ryby oraz mięso, a także smażone potrawy. Dodatkowo niewskazane jest spożywanie: surowych, a także suszonych owoców i warzyw, pełnoziarnistego, razowego i żytniego pieczywa oraz makaronów, strączków, ostrych przypraw, tłustych, nabiału, tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych, zup na zasmażce i ze śmietaną, kukurydzy, słodyczy, chipsów, orzechów i ziaren. Niewskazane jest picie napojów gazowanych, kawy, mleka oraz alkoholu. Obowiązkowo na 7 dni przed zabiegiem należy przejść na dietę bezresztkową. Nie należy jeść pożywienia wymienionego powyżej kukurydzy oraz warzyw i owców zawierających pestki. 2 dni przed badaniem zlecane jest przejście na dietę półpłynną i płynną, co za tym idzie, nie należy spożywać stałych pokarmów, barwiących soków i trzymać się opisanych wcześniej reguł. Dzień przed zabiegiem dopuszczane są jedynie płyny. W dniu zabiegu nie należy nic jeść. Gdy kolonoskopia będzie przeprowadzana w pełnej narkozie nie można także przyjmować płynów.

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść?

W zależności od etapu diety przed kolonoskopią można spożywać różnorodne produkty. W etapie lekkostrawnym oraz ubogoresztkowym pojawiają się m.in.:

  • białe pieczywo oraz makaron,
  • ryż,
  • kiełki,
  • gotowane chude ryby i mięsa,
  • chude wędliny,
  • gotowane marchewki, ziemniaki bez skórki,
  • pomidory pozbawione skórki i pestek,
  • gotowane jajka lub jajecznicę na parze,
  • bulion,
  • lekkie zupy warzywne,
  • kisiel,
  • landrynki,
  • niewielkie ilości masła.

W diecie półpłynnej dopuszczalne są blendowane potrawy np. marchewka z gotowaną piersią kurczaka. Produkty uznawane za płynne to, oprócz wody i herbaty, przecedzony bulion, kisiel, rozrzedzone soki, a także tzw. produkty żywnościowe specjalnego przeznaczenia medycznego.

lekkostrawny posiłek

Kolonoskopia a leki i suplementy

Bardzo ważnym aspektem diety przed kolonoskopią jest to, czy i jakie leki można zażywać. Lekiem zalecanym przed badaniem są środki przeczyszczające. Ich rodzaj, dawkowanie oraz inne ważne informacje przekazuje lekarz lub pielęgniarka w instytucji wykonującej badanie. Specjaliści zalecają odstawienie środków zawierających żelazo oraz błonnik. Konsultacji ze specjalistą wymagają leki antyagregacyjne. W przypadku stałego przyjmowania leków przeciwzakrzepowych sugerowana jest zmiana na heparynę niskocząsteczkową pod kontrolą lekarza prowadzącego. Pozostałe leki można przyjmować jak zwykle, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp od przyjęcia środka przeczyszczającego – zalecane są 2 godziny przed lub po nim. Medykamenty te można przyjąć także w dniu badania, popijając niewielką ilością wody.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *