Co jeść, a czego unikać przy dnie moczanowej?

autor Olga Nowak
918 odsłon 2 minuty czytania
produkty spożywcze przy dnie moczanowej

Chorujesz na dnę moczanową i zastanawiasz się, czy odpowiednia dieta może przyczynić się do lepszego samopoczucia? Co jeść, a czego należy unikać przy tej chorobie? Skorzystaj z naszych wskazówek i skomponuj dietę odpowiednią dla siebie.

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa jest formą zapalenia stawów, wywołaną nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organizmie. Zwykle objawia się ona bólem i obrzękiem stawów. Schorzenie to powstaje w wyniku zaburzeń w metabolizmie puryn, czyli organicznych związków chemicznych zawierających azot, co prowadzi do odkładania się kryształów kwasu moczowego. Dna moczanowa często dotyka stopy, a zwłaszcza dużego palca, choć może atakować także inne stawy. U niektórych osób rozwija się ona przez lata bez wyraźnych symptomów, aby nagle ujawnić się jako atak ostrego bólu. Długofalowo może uszkadzać stawy i nerki. Diagnostyka opiera się na badaniach poziomu kwasu moczowego we krwi i obserwacji typowych objawów.

Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej?

Zmiana nawyków żywieniowych odgrywa bardzo ważną rolę przy dnie moczanowej, dlatego zaleca się dietę ubogą w puryny, co pomaga obniżyć poziom kwasu moczowego. Ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, najlepiej poprzez picie dużej ilości wody. Należy przede wszystkim ograniczyć spożycie alkoholu i cukrów prostych. Warto również kontrolować spożycie tłuszczów nasyconych i trans.

Co jeść, gdy choruje się na dnę moczanową?

Przy dnie moczanowej zaleca się włączenie do diety dużych ilości warzyw, szczególnie tych liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, szczaw i rukola. Nie należy zapominać o owocach, które są źródłem cennych witamin i minerałów, a także błonnika. Dobrym wyborem są również produkty pełnoziarniste, które dostarczają energii i wspomagają układ pokarmowy. Warto postawić na chude źródła białka, takie jak drób, ryby, a także roślinne alternatywy, np. tofu. Spożywanie nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu także może być korzystne przy dnie moczanowej, ponieważ zawiera on wapń i białko. Niektóre osoby zastanawiają się, czy przy dnie moczanowej można jeść ziemniaki, jednak ze względu na niską zawartość puryn w tych warzywach nie istnieją ku temu żadne przeciwskazania. Należy tylko pamiętać o odpowiedniej ich obróbce poprzez gotowanie lub pieczenie. Nie należy też zapominać o orzechach i nasionach, które są cennym źródłem zdrowych tłuszczów.

Czego unikać w diecie przy dnie moczanowej?

Czerwone mięso, wędliny i niektóre gatunki ryb (np. sardynki, śledzie) mogą przyczyniać się do podwyższenia poziomu kwasu moczowego, więc powinny być spożywane z umiarem. Produkty zawierające fruktozę i syropy glukozowo-fruktozowe również mogą podnosić poziom kwasu moczowego, dlatego warto unikać słodzonych napojów i przetworzonych słodyczy. Należy także ograniczyć stosowanie dużej ilości soli. Dobrym pomysłem może być zastępowanie tej przyprawy ziołami, bowiem żywność bogata w sód zwykle prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, co niekorzystnie wpływa na stany zapalne.

W naszej ocenie odpowiednia dieta przy dnie moczanowej nie tylko wspomaga farmakologię, ale przede wszystkim pozwala ograniczyć nieprzyjemne dolegliwości. Co jeszcze warto jeść przy tej chorobie? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.

podobne treści

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej