Co jeść, żeby obniżyć cholesterol?

autor Jan Kołodziej
185 odsłon 3 minuty czytania
Ryba i brokuł na cholesterol

Nie od dziś wiadomo, że zbyt wysoki cholesterol nie jest dobry dla zdrowia. Taki stan potrafi znacznie zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Na szczęście lekko modyfikując swoją dietę, w łatwy sposób można zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, lub zawału serca. Prezentujemy więc kilka propozycji tego co jeść, żeby obniżyć cholesterol.

Dlaczego warto wiedzieć, co jeść, żeby obniżyć cholesterol?

W wypadku większości chorób lub nawet wątpliwości co do naszego stanu zdrowia najlepszym co możemy dla siebie zrobić, jest skierowanie się do lekarza specjalisty. Oprócz tego warto jednak na bieżąco dbać o zdrowe odżywianie i stosować domową profilaktykę. Naturalne produkty na cholesterol przyjmowane w odpowiednich ilościach nie powinny bowiem zaszkodzić, a do tego mogą okazać się całkiem ciekawym urozmaiceniem jadłospisu.

Ryby na cholesterol

Głównym składnikiem diety na cholesterol, są ryby, a więc produkt dość znany z codziennej diety wielu osób. Mogą one być dobrym rozwiązaniem na wysoki cholesterol, ponieważ zawierają korzystne dla organizmu zdrowe tłuszcze oraz kwasy omega-3. Kiedy zastanawiamy się nad tym, jakie są najzdrowsze ryby, na myśl przychodzi nam przede wszystkim łosoś. Łosoś zawiera dużo białka, witamin z grupy B, a także E i A. Biorąc to pod uwagę, dobrym pomysłem na to, co jeść na cholesterol, może być na przykład łosoś w sosie koperkowym lub pesto z pomidorami.

Jakie owoce oraz warzywa na cholesterol?

Kolejnym sposobem na to, jak obniżyć cholesterol, może być jedzenie owoców i warzyw. Warto skupić się tu głównie na produktach, zawierających odpowiednie ilości pektyny. Oznacza to, że propozycja ta również nie powinna wprowadzać zbyt drastycznych zmian w naszym jadłospisie, ponieważ owoce i warzywa dobre na obniżenie cholesterolu, dostępne są u nas bez większych problemów. Zastanawiając się, co jeść na cholesterol, warto sięgnąć na przykład po truskawki, jagody czy jabłka.

Jakie orzechy jeść na cholesterol?

Szukając produktów na cholesterol bez recepty, warto zakupić odrobinę orzechów. Jest to artykuł spożywczy, który obfituje w błonnik, kwasy omega-3 oraz fitosterole. Dzięki jedzeniu odpowiednich ilości orzechów w wygodny sposób można spróbować pozytywnie wpłynąć na swoje wyniki swoich badań krwi oraz na obniżenie poziomu cholesterolu. Przykładami najpopularniejszych orzechów dostępnych w Polsce, które powinny nadać się do walki z wysokim cholesterolem, są orzechy laskowe, włoskie czy orzechy nerkowca.

Nie należy zapominać, że przy występowaniu jakichkolwiek problemów zdrowotnych, najlepiej jeść dokładnie to, co zalecił lekarz lub dietetyk, ale nie muszą to być wcale lekarstwa. Z produktów dostępnych w większości domów czy sklepów, można wymienić przede wszystkim ryby, takie jak łosoś. Oprócz tego nie można zapominać o owocach i warzywach, jak ziemniaki czy truskawki. Nie można również zapominać o orzechach, szczególnie laskowych i włoskich, które posiadają w sobie mnóstwo pożytecznych substancji, jak kwasy omega-3.

podobne treści

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej