Produkcja Mleka > Rasy bydła

 

Pochodzenie, typy użytkowe i rasy bydła


Bydło domowe (Bos  taurus Linnaeus ,1758) należy do grona ssaków (Mammalia), rzędu parzystokopytnych (Artiodacytyla), rodziny pustorogich (Bovidea), podrodziny Bovinea i rodzaju bydło (Bos).
W Polsce występuje i  największe znaczenie ma gospodarcze bydło domowe – Bos taurus. Dzicy przodkowie tego bydła obecnie już nieżyjący występowali na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Za dzikiego protoplastę tego gatunku uznaje się tura, który na Mazowszu przetrwał do XVII wieku.
Głównym celem chowu i hodowli bydła jest uzyskiwanie od zwierząt określonych korzyści, a zespół zabiegów temu służącym nazywa się użytkowaniem. Rozróżniamy  generalnie trzy typy użytkowe bydła: mleczny, mięsny i kombinowany. Co ważne wysoką produkcję mleka, wołowiny lub cielęciny uzyskiwać można tylko i wyłącznie od zwierząt wyspecjalizowanych ras mlecznych i mięsnych.
Mleczny typ bydła  obejmuje przeważnie bydło wolno rosnące i późno dojrzewające, o specyficznej budowie ciała, które widziane z boku można wpisać w trójkąt. Klatka piersiowa jest długa i szeroka, zad szeroki, kończyny suche

i mocne, a wymię doskonale rozwinięte. Wydłużenie klatki piersiowej jest wynikiem większych przestrzeni międzyżebrowych i bardziej skośnym w stosunku do kręgosłupa ustawieniem żeber. Ogólne zarysy ciała Sa raczej kanciaste, umięśnienie stosunkowo mało rozwinięte, skóra cienka i elastyczna. Wybitne mleczne krowy dawniej były małe i lekkie. Dzisiaj odznaczają się raczej dużą masą ciała w granicach 550-700kg.
Systematyka ras bydła wg Juszczaka i Zalewskiego (1986)jest oparta na dotychczasowych badaniach trzech typów tura. W związku z tym rozróżnia się poniższe typy bydła, grupując rasy o określonych cechach budowy ciała:
1.    Bydło typu primigenius – należą tu: bydło stepowe, bydło europejskie nizinne (bydło zachodiofryzyjskie, holenderskie, czerwono – białe, wschodnofryzyjskie, polskie czarno`-białe czerwono-białe),  bydło alpejskie (Charolaise),  bydło afrykańskie iberyjsko – chamickie (bydło andaluzyjskie i herefordy)
2.    Bydło typu brachyceros – należą tu: krótkonogie bydło Europy środkowej
i wschodniej (czerwone bydło polskie, czeskie i bawarskie), bydło Europy zachodniej (bydło czerwone duńskie, Jersey), alpejskie bydło typu brachyceros (alpejskie bydło brunatne), grupa bezrogich ras bydła (Aberdeen, Angus, Galloway), bydło krótkogłowe (Dexter)
3.    Bydło typu nomadicus (bydło stepowe czerwone)
 

Kalendarz

23
Imieniny:
Klemens, Adela, Erast
listopad

Jeśli chcesz być na bieżąco zapisz się.


zobacz wszystkie >
Polityka cookie