Produkcja Mleka > Rasy bydła > Montbeliarde

 


Montbeliarde


Bydło tej rasy pochodzi z Francji, z regionu Franche-Comte. Jest to typ bydła mięsno-mleczny. Dorosłe krowy osiągają masę 700 – 800 kg, buhaje 900 – 1200 kg, o wysokości w kłębie 145 cm. Umaszczenie tego bydła jest najczęściej czerwono-białe, z różnymi odcieniami brązu. Jest to bydło dobrze umięśnione
o silnej i harmonijnej budowie ciała. W chwili obecnej w Polsce pod oceną wartości użytkowej znajduje się około 1,5 tys. sztuk krów, przeciętna wydajność 7 200 kg mleka o zawartości 4,04 % tłuszczu i 3,49 % białka. Bydło tej rasy jest bardzo odporne na występowanie mastitis, istotną rolę w hodowli odgrywa prawidłowa budowa wymion, charakteryzują się dużą łatwością wycieleń oraz wytrwałością laktacji. Należy też wspomnieć, że mleko tych krów jest bogate w te frakcje kazeinowe ( BB lub AB Kappa Kazeiny ), które są szczególnie przydatne
w produkcji serów dojrzewających.  Rasa ta odgrywa obecnie ważną rolę
w genetycznym doskonaleniu innych ras mlecznych, poprawiając stan zdrowotny zwierząt oraz opłacalność produkcji mleka poprzez fakt, iż doskonale wykorzystują paszę oraz można je intensywniej użytkować mlecznie w dłuższym czasie. Krowy tej rasy charakteryzują się również dobra wydajnością rzeźną i dobrymi przyrostami masy ciała.

Kalendarz

25
Imieniny:
Daria, Tezjusz, Tadea, Cyryn
październik

Jeśli chcesz być na bieżąco zapisz się.


zobacz wszystkie >
Polityka cookie