Ekologiczna pieczarkarnia: jakie podłoże do pieczarek, jakie wyposażenie…?

autor Elena Zawadzka
240 odsłon 2 minuty czytania
pokrojone pieczarki

Podłoże do pieczarek oraz pieczarki są produkowane w naszym kraju na ogromną skalę. Polska to europejski lider w hodowli tych grzybów, a nasze pieczarki docierają w najróżniejsze zakątki nie tylko starego kontynentu, ale i całego świata. Coraz większą uwagę przykłada się do tego, aby wszelkie produkty spożywcze były ekologiczne i dotyczy to również pieczarek. Co jest niezbędne do hodowli pieczarek, jakie wyposażenie jest niezbędne w pieczarkarniach?

Jak powstaje ekologiczne podłoże do pieczarek?

Trzeba przyznać, że produkcja podłoża do pieczarek jest procesem ekologicznym już choćby ze względu na to, że umożliwia wykorzystanie odpadów, które w innym wypadku zostałyby zmarnowane. Najczęściej podłoże to składa się z pomiotu kurzego, końskiego obornika, słomy, gipsu oraz różnych dodatków. Aby móc w pełni nazwać produkcje pieczarek ekologiczną, w całym procesie nie powinny zostać zastosowane środki, mające negatywny wpływ na środowisko. Naturalny rozwój pieczarek ma miejsce w temperaturze od 12 do 20° Celsjusza i odpowiedniej wilgotności. Ponadto hale, w których uprawiane są pieczarki, muszą być wentylowane, aby nie dopuścić do nagromadzenia się zbyt dużego stężenia dwutlenku węgla.

W sprzedaży dostępne jest podłoże do pieczarek w kostce (np. kania.net.pl) lub luzem. Duże znaczenie ma również to, w jakim etapie inkubacji znajduje się podłoże do pieczarek, które planujemy zakupić.

Jakie podłoże do pieczarek wybrać?

Pieczarkarnie przemysłowe mają do wyboru dwa typy podłoża – podłoże fazy 2 oraz podłoże fazy 3. Podłoże fazy 2 to podłoże po pasteryzacji ze wsianą grzybnią. Proces pasteryzacji ma miejsce po koło 2-3 tygodniach fermentacji, a dzięki niemu podłoże jest wolne od wszelkich niepożądanych organizmów. Podłoże fazy 3 natomiast zawiera w sobie przerośniętą grzybnię, a więc dojrzałą, dzięki czemu pieczarkarnia nie musi czekać długo na pojawienie się plonów. Wybór zatem zależy od tego, jak szybko chcemy móc zbierać grzyby.

Niezależnie od tego, w której fazie znajduje się podłoże, jeśli chcemy mówić o ekologicznej uprawie, to dopuszczone do stosowania mogą być wyłącznie preparaty chemiczne o niskiej toksyczności i krótkim okresie karencji. Co ciekawe, podłoże po uprawie pieczarek może być wykorzystywane do rekultywacji gleb zdegradowanych. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości materii organicznej, bogatej mikroflorze oraz dużej pojemności wodnej.

Wyposażenie pieczarkarni

Każda pieczarkarnia musi być odpowiednio wyposażona. Niezbędne są takie akcesoria, jak lepy na muchy, miarki do pieczarek, maty filtracyjne, naczynia pomiarowe, rękawy foliowe, czy nożyki do pieczarek. Podlewanie pieczarek odbywa się przy użyciu specjalnych lanc. Osoby pracujące w pieczarkarniach powinny być wyposażone w odzież roboczą oraz czepki jednorazowe. Niezwykle ważne w produkcji pieczarek jest zachowanie wysokiego poziomu higieny, dzięki czemu grzyby te nie są narażone na działanie chorobotwórczych organizmów.

podobne treści

1 komentarz

Julajula 17 września 2021 - 07:52

Taka pieczarkarnia to w sumie dobry pomysł ł na biznes! Nie wydaje się trudny! Muszę sprzedać ideę znajomemu, który ciągle tak jak Ferdek Kiepski szuka pomysłu na siebie i na interes życia. Hahahahaha Dzisiaj takie eko produkty są w cenie. Nie mówiąc o tym, że pieczarki są zdrowe.

odpowiedz

dodaj komentarz

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies, czyli tak zwane ciasteczka. Akceptuję Czytaj więcej